Syn.: Cephalophilon nepalense (Meisn.) Tzvelev, Persicaria alata (Buch.-Ham. ex D. Don) Nakai, Persicaria nepalensis (Meisn.) H. Gross, Polygonum alatum Buch.-Ham. ex D. Don, Polygonum alatum var. nepalense (Meisn.) Hook. f., Polygonum nepalense Meisn., Polygonum punctatum var. alatum Buch.-Ham. ex D. Don, Polygonum quadrifidum Hayata
Čeleď: Polygonaceae Juss. – rdesnovité
Persicaria nepalensis
Rozšíření: Druh východní Asie, popsaný z Nepálu. Na západě jeho areál zasahuje až do Afghánistánu a severního Pákistánu, na východě do Koreje a Japonska, na severu až na Sachalin a Kurilské ostrovy, na jihu do Indonésie, na Filipíny a Papuu-Novou Guineu. Byl zavlečen i do tropické Afriky, na Madagaskar, do tropické Ameriky, byl však zaznamenán i v Nové Anglii a západní Evropě. V některých oblastech světa se poměrně rychle šíří.
Ekologie: Roste v lesních lemech a křovinách, podél vodních toků, také na stanovištích kamenitých i skalnatých, vždy spíše vlhkých a přistíněných, často i antropicky ovlivněných, podél silnic, v okolí lidských sídel, též jako plevel na polích a plantážích, v pásmu od pobřeží až do nadmořské výšky okolo 3500 m.
Persicaria nepalensis
Popis: Jednoletá bylina s lodyhou poléhavou až vystoupavou, 30–50 cm dlouhou, jednoduchou nebo větvenou, lysou, jen v uzlinách chlupatou. Botka je blanitá, nahnědlá, válcovitá, 4–10 mm dlouhá; řapík je 0,1–3 cm dlouhý, křídlatý, na bázi ouškatý, čepel je vejčitá až kosočtverečná, 1,5–5 cm dlouhá a 1–4 cm široká, na bázi zaokrouhlená až uťatá, na vrcholu špičatá, na rubu žláznatě tečkovaná, na líci lysá. Květenství je terminální i axilární, stopka je 2–20 mm dlouhá, hlávka dosahuje 5–10 mm v průměru a je podepřena výrazným přisedlým listenem, který je vejčitý až kopinatý, 6,5–12,5 mm dlouhý; okvětní lístky jsou 4(–5), eliptické, 2,5–3 mm dlouhé, bílé až růžové nebo levandulově modré, lysé; tyčinek je (5–)8, prašníky jsou purpurové až černé; čnělky 2. Plodem je nažka, 1,5–2 mm dlouhá.
Persicaria nepalensis
Persicaria nepalensis
Persicaria nepalensis
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 7. 1. 2016 (Venezuela, Sierra Nevada de Mérida, svahy pod Pico Bolívar).