Syn.: Phoenix arabica Burget, Phoenix reclinata auct. non Jacq.
Čeleď: Arecaceae Bercht. et J. Presl – arekovité
Phoenix caespitosa
Rozšíření: Vyskytuje se v Saúdské Arábii, v Jemenu, a dále v oblasti Afrického rohu v Somálsku a asi i v Džibutsku.
Ekologie: Vyskytuje se na relativně vlhčích stanovištích v nadmořských výškách 400–2000 m. V pohoří Jabal Bura tvoří hájky v horních částech postranních údolí v nadmořských výškách kolem 700 m, zatímco na hřebeni lze nalézt roztroušené malé jedince. V sušších vnitrozemských oblastech tvoří též rozsáhlejší porosty v okolí mírně zasolených mokřadů a podél potoků v oázách.
Phoenix caespitosa
Popis: Trsnatě rostoucí dvoudomá palma většinou keřového vzrůstu, někdy vytvářející krátký kmen nanejvýš 2 m vysoký. Listy jsou početné, až 3 m dlouhé, zpeřené, trávově zelené, lístky jsou velmi početné (20–50 po každé straně vřetene), čárkovité, 15–50 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Samčí květenství je přímé, latovité, asi 15 cm dlouhé, až s 60 větvičkami, samčí květy mají okvětní lístky 4–6 mm dlouhé, na vrcholu tupé. Samičí květy tvoří laty až 35 cm dlouhé, většinou s 15 větvičkami, samičí květy mají okvětí 3–4 mm dlouhé, na vrcholu zaokrouhlené. Plody jsou 1–1,5 cm dlouhé, elipsoidní až vejcovité, za zralosti oranžové peckovice, připomínají malé datle, dužnina je ale tenká, vysýchavá, bez výraznější chuti. Semeno je vejcovité, až 12 mm dlouhé.
Phoenix caespitosa
Phoenix caespitosa
Phoenix caespitosa
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 17. a 18. 2. 2010 (Jemen, Jabal Bura: al-Lakamah a wádí Ridžáf).