Čeleď: Pinaceae Lindl. – borovicovité
Systematické zařazení: Pinus L., podrod Pinus, sekce Pinus, podsekce Pinus, série Luchuenses E. Murray
Pinus luchuensis
Rozšíření: Pinus luchuensis je endemitem jižní části japonského souostroví Nansei (Rjúkjú), kde se vyskytuje od ostrovů Jonaguni, Iriomote a Išigaki na jihozápadě přes Okinawu až po skupinu ostrovů Amami na severovýchodě. Jako zdomácnělá se vyskytuje také na Boninských ostrovech (Ogasawara Islands) a sousedních Sopečných ostrovech (Kazan Islands).
Ekologie: Teplomilný druh rostoucí převážně na pahorcích poblíž mořského pobřeží v malých čistých porostech nebo roztroušeně v listnaté subtropické vegetaci nízkých dřevin, kde obvykle tvoří horní stromové patro. Hlavní ostrovy s výskytem tohoto druhu dosahují výšek 450–700 m n. m., ale jeho výskyt je soustředěn spíše v obvodové nižší pahorkatině. Například na nejvyšší hoře ostrova Iriomote, vysoké 470 m a vzdálené jen 3 km od pobřeží, rostou jen ojedinělé skupiny do výšky 200 m a hlavní porosty jsou soustředěny po obvodu ostrova. Na ostrovech, které borovice rjúkjúská obývá, je jedinou jehličnatou dřevinou. Přes nápadnou křehkost větví je tento druh adaptovaný na tajfuny, které jsou na těchto ostrovech běžné.
Pinus luchuensis
Popis: Nízký strom dosahující výšky 10–15 m (udáván výjimečně do 25 m), v dospělosti s rozložitou korunou, často širší než výška stromu, s pozdní tvorbou borky na větvích (mladé větve s relativně hladkým povrchem), větve křehké; kmen až okolo 1,5 m v průměru, borka na kmeni rozpraskaná do podlouhlých deskovitých ploch. Výhony žlutavě hnědé, v dospělosti tvořené jedním nebo dvěma internodii za rok (uninodální nebo addinodální), zanechávající šupiny pupenů na bázi internodia. Jehlice sytě zelené, po 2 ve svazku (někdy na hlavním výhonu nejmladších jedinců po 3), převážně 12–18 cm dlouhé a okolo 1 mm široké. Šišky na větvi šikmo vpřed směřující (polovzpřímené) nebo odstávající, často trochu ojíněné, vejcovité, 4–6,5 cm dlouhé, dozrávající koncem podzimu druhého roku. Apofýzy mírně zaoblené až zduřelé; pupek často mírně zapuštěný, s nevýrazným hrotem. Semena 3–4 mm dlouhá, s křídlem okolo 1 cm dlouhým.
Ohrožení a ochrana: Na začátku 20. století byly lesní porosty na nejvyšším ostrově Rjúkjúského souostroví, Amami-Ošima, údajně dobře zachovalé a Pinus luchuensis zde rostla jako hlavní dřevina na svazích místních kopců. Novodobě se nejzachovalejší porosty vyskytují na jižních ostrovech Iriomote a Išigaki, na prvním z nich v rámci národního parku. Populace na největším ostrově souostroví Okinawě byla převážně zdevastována během druhé světové války. Rovněž na ostrovech dále na sever jsou populace narušeny.
Pinus luchuensis
Pinus luchuensis
Pinus luchuensisPinus luchuensis
Pinus luchuensis
Využití: Druh je ojediněle lesnicky využíván v odpovídajících podmínkách mimo domovinu. Například po první třetině 20. století byla tato borovice introdukována do jižní Afriky, kde je považována za lesnicky využitelnou. V domovině je využívána jako okrasný strom.
Poznámka: Pinus luchuensis je často taxonomicky spojována s P. hwangshanensis z pevniny jižní Číny a s P. taiwanensis z Tchaj-wanu, které byly popsány později, a tak přiřazovány k borovici rjúkjúské jako její poddruhy nebo dokonce považovány za synonyma. Tyto snahy však nejsou podloženy důkladným morfologickým a biogeografickým srovnáním příslušných taxonů. Pokusy o molekulární rekonstrukci fylogeneze této skupiny neukázaly shodu s klasickou taxonomií. Jiné molekulární studie ukazují bližší příbuznost P. taiwanensis k japonsko-korejské P. thunbergii (příbuzné evropské P. nigra). Žádná z molekulárních studií nezahrnula nedávno rozlišenou P. fragilissima z nízkých poloh Tchaj-wanu, která se jeví nejbližším taxonem k P. luchuensis.
Pinus luchuensis
Pinus luchuensis
Pinus luchuensis
Fotografováno v listopadu 1991 (Japonsko, ostrov Išigaki) a v říjnu 2008 (ostrov Iriomote).