Syn.: Aspidium braunii Spenner, Dryopteris braunii (Spenner) Underw., Aspidium aculeatum (L.) Döll. var. braunii (Spenner) Döll.
Čeleď: Dryopteridaceae Ching – kapraďovité
Polystichum braunii
Rozšíření: Roztroušeně se vyskytuje v celé Evropě, především však v horách Evropy (Pyreneje, Alpy, Karpaty), v jižní Skandinávii, také na Kavkaze, Sibiři, na Dálném východě, v Japonsku. Příbuzný taxon i v Severní Americe. U nás roste především na severní a severovýchodní Moravě, jinde jen roztroušeně, na Slovensku se vyskytuje v karpatské oblasti.
Ekologie: Roste v podhorských a horských svahových lesích, zasahuje i do subalpínského pásma.
Popis: Vytrvalá, trsnatá kapradina, listy nepřezimující, bylinné, měkké, na líci matné, 20–80 cm dlouhé, 7–16 cm široké, čepel 2–3krát zpeřená, v obrysu podlouhlá, k bázi i vrcholu zúžená, naspodu chlupatá a plevinatá, lístky až po 45 na každé straně, zpeřené, tupě špičaté, ostěry opadavé. Doba zralosti výtrusů červen až září.
Ohrožení a ochrana: Druh je u nás poměrně vzácný, je zařazen k silně ohroženým druhům (C2r), zákonem je chráněn ve stejné kategorii (§2). Zákonem chráněný také ve Francii, Švýcarsku a Maďarsku.
Polystichum brauniiPolystichum braunii
Polystichum braunii
Fotografováno dne 28. 7. 2006 (údolí říčky Metuje zv. Peklo u Nového Města nad Metuji).