Syn.: Sclerocarya minor (Bojer) Jum., Shakua minor Bojer
Čeleď: Anacardiaceae Lindl. – ledvinovníkovité
Poupartia minor
Rozšíření: Endemit jihozápadního Madagaskaru, byl zaznamenán především v provincii Toliara, zasahuje však i do jižní části provincie Fianarantsoa.
Ekologie: Roste na pobřežních písčinách a dunách, v suchých lesích a xerofilních křovinách, společně se sukulentními pryšci nebo s rostlinami z čeledi Didiereaceae. Kvete od srpna do října.
Poupartia minor
Popis: Opadavý, dvoudomý, bohatě větvený keř nebo až malý strom, 4–10(–15) m vysoký, s šedivou borkou. Listy jsou střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, s 5–13 lístky, které jsou obkopinaté až eliptické, 8–35 mm dlouhé a 4–10 mm široké, na líci řídce chlupaté, na rubu až plstnaté. Květenství je axilární, samčí klas je 6–10 cm dlouhý, listeny jsou kopinaté, nanejvýše 1 mm dlouhé, plstnaté; samičí květenství je jen 1,5–4 cm dlouhé, 4–8květé, listeny jsou kopinaté, asi 1,5 mm dlouhé; květy jsou pětičetné, vzácněji čtyřčetné, dosahují asi 6 mm v průměru; kališní lístky jsou volné, vejčité, korunní lístky jsou kopinaté až trojúhelníkovité, červené; tyčinek je 10. Plody jsou dužnaté, kulovité, dosahují průměru okolo 2 cm.
Poznámka: V současnosti jsou v rodu akceptovány jen tři druhy, všechny jsou endemity Madagaskaru. Odhaduje se, že rod by mohl zahrnovat přibližně devět druhů a určitě zasluhuje revizi.
Poupartia minor
Poupartia minor
Poupartia minor
Poupartia minor
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 9. 10. 2016 (Madagaskar, Toliara, ostrůvek Nosy Ve).