Syn.: Primula elatior subsp. amoena (M. Bieb.) Greuter et Burdet
Česká jména: prvosenka půvabná (Mareček 1999)
Čeleď: Primulaceae Vent. – prvosenkovité
Primula amoena
Rozšíření: Druh západního Kavkazu, vyskytuje se v ruském Předkavkazsku, Gruzii, zasahuje i do severovýchodního Turecka, někdy je uváděn i ze severního Íránu.
Ekologie: Roste na subalpínských i alpínských loukách, kamenitých a skalnatých svazích, sněžných polích, stoupá až do nadmořské výšky okolo 3300 m. Kvete od června do července.
Primula amoena
Popis: Vytrvalá trsnatá bylina s krátkým oddenkem. Listy jsou řapíkaté, eliptické až obvejčité, 5–10(–15) cm dlouhé a 2,5–4(–7) cm široké, na bázi klínovité, na okraji nepravidelně zubaté, na vrcholu zaokrouhlené, s výraznou střední žilkou, na líci lysé, na rubu chlupaté. Stvol je přímý, 6–15(–40) cm dlouhý, výrazně delší než listy, je zakončen 2–7(–12)květým květenstvím; listeny jsou čárkovité až kopinaté; kalich je zvonkovitý, koruna dosahuje 2–2,5 cm v průměru, je růžová až fialová, vzácně i bílá, vždy se žlutým středem, cípy jsou obsrdčité, na vrcholu vykrojené. Plodem je tobolka.
Využití: Milá a často pěstovaná zahradní rostlina, v kultuře je poměrně nenáročná, lze ji množit výsevem semen, dělením i řízky.
Primula amoena
Primula amoena
Primula amoena
Primula amoena
Primula amoena
Fotografováno v červenci 1987 (Gruzie, Abcházie, centrální část Velkého Kavkazu) a v červenci 1993 (Rusko, západ Velkého Kavkazu, širší okolí Krasnoj Poljany).