Česká jména: prvosenka zoubkatá (Mareček 1999)
Čeleď: Primulaceae Vent. – prvosenkovité
Primula denticulata

Primula denticulata

Rozšíření: Areál této prvosenky sahá od Afghánistánu přes Himálaj a jižní Tibet až do severní Barmy.
Ekologie: Roste na horských loukách, na travnatých svazích, v lemech křovin i ve světlých lesích, v pásmu od 1500 až do 4100 m n. m.
Popis: Vytrvalá bylina tvořená tlustým oddenkem, hustou přízemní růžicí listů, které jsou podlouhlé až vejčitě obkopinaté, tupé, zubaté, nepomoučené, asi 15 cm dlouhé, po odkvětu se ještě zvětšují. Květní stvol je vysoký od 5 do 30–40 cm, květy vytvářejí husté kulovité květenství. Koruna je 1–2 cm široká. Barva je bílá, růžová, světle až tmavě fialová, existují kříženci kde barva je různě intenzivní. Kvetení začíná často už koncem března, přetrvává až do začátku května.
Využití: Tento druh prvosenky je oblíbený především na skalkách, ale dobře se uplatní i v popředí trvalkových záhonů. Vyžaduje vlhčí a nevysychající půdy. Roste jak na slunci, tak i v polostínu. Snadno se množí výsevem nebo dělením.
Primula denticulata
Fotografováno dne 28. 4. 2004 (rostliny pocházejí z kultury).