Syn.: Primula viscosa Vill. non All., Primula villosa Curtis, Primula ciliata Schrank, Primula pubescens Loisel., Primula decora Sims in Curtis, Primula pallida Schott, Primula confinis Schott, Primula rubra Gmel., Auricula-ursi hirsuta (All.) Soják
Česká jména: prvosenka chlupatá (Mareček 1999)
Čeleď: Primulaceae Vent. – prvosenkovité
Primula hirsuta
Rozšíření: Hory jihozápadní Evropy – vyskytuje se v Pyrenejích, Západních Alpách a tyrolské části Východních Alp.
Ekologie: Roste ve skalních štěrbinách a sutích, na silikátovém podkladu, převážně od subalpínského do alpínského pásma (až do nadmořské výšky 3 000 m).
Popis: Vytrvalá bylina, 3–10 cm vysoká, listy v přízemní růžici, řapíkaté, obvejčité až okrouhlé, na okraji hrubě zubaté, žláznaté, 2–6 cm dlouhé, květní stvol krátký, většinou nepřerůstá listy, 3–9 cm vysoký, květy ve 2–5květém okolíku, koruna růžová až červená, s bílou skvrnou v ústí, 1,5–2,5 cm v průměru, kvete od dubna do července. Druh je značně variabilní, rozlišuje se několik variet a forem.
Poznámka: Často se objevuje v zahradách, i u nás se pěstuje jako poměrně nenáročná skalnička.
Ohrožení a ochrana: V Itálii, Švýcarsku, Německu a Rakousku se řadí k zákonem chráněným druhům.
Primula hirsutaPrimula hirsuta
Primula hirsuta
Fotografováno ve dnech 25. 4. 2003 a 23. 6. 2006 (Itálie, Engadinské Alpy, Parco Regionale del Bernina, Lanzada).