Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Indriidae
Syn.: Propithecus verreauxi subsp. deckenii A. Grandidier, 1867
Česká jména: sifaka Deckenův
Anglická jména: Van der Decken’s Sifaka, Decken’s Sifaka
Propithecus deckenii
Propithecus deckenii
Rozšíření: Endemit Madagaskaru, vyskytuje se jen v jeho severozápadní části.

Způsob života: Žije v madagaskarských suchých lesích, byl však pozorován i na introdukovaných blahovičnících (Eucalyptus). Živí se především listy, květy, plody i semeny rostlin, okusuje také kůru stromů. Žije ve skupinách po (2–)3–6(–10).

Popis: Poloopice dosahující celkové délky těla 92–107 cm, z toho samotné tělo je 42–47 cm dlouhé, ocas potom 50–60 cm dlouhý. Hmotnost zvířete činí 3,5–4,5 kg. Kůže je černá, srst poměrně dlouhá, bělavá, v obličejové části a na uších je kůže lysá.

Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu IUCN (2014) je řazen k druhům ohroženým (EN), jeho populace klesla za posledních 50 let více než o 50 %. Ve většině areálu je sice jeho lov omezen silným společenským tabu, avšak značné nebezpečí představuje především fragmentalizace původních suchých lesů západního Madagaskaru, na jejichž místech vznikají pole, pastviny a nová lidská sídla. Jeho odchyt a chov je regulován mezinárodní smlouvou o obchodu s ohroženými druhy zvířat a rostlin CITES.

Poznámka: Patří k čeledi indriovitých (Indridae), tedy k nejprimitivnějším primátům, kteří se vyskytují výhradně na ostrově Madagaskar. Jejich specifický vývoj byl předurčen dlouhou izolací tohoto ostrova od okolní africké i indické pevniny.
Propithecus deckenii
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 3. 10. 2016 (Madagaskar, Tsingy de Bemaraha).