Syn.: Protea triandra Schltr.
Čeleď: Proteaceae Juss. – proteovité
Protea compacta
Rozšíření: Endemit květenné říše Capensis, vyskytuje se pouze v Jihoafrické republice v provincii Western Cape. Nevelký areál se táhne od městečka Kleinmond na úpatí skupiny Kogelberg po Střelkový mys a do okolí městečka Bredasdorp.
Ekologie: Součást formace fynbos, nejčastěji na úpatích kopců poblíž pobřeží v nadmořské výšce do 100 m. Vyhledává chudá acidofilní stanoviště. Květy jsou opylovány ptáky; nažky šíří vítr. Vůči ohni je druh citlivý.
Protea compacta
Popis: Stálezelený, málo větvený keř dorůstající výšky 2–3,5 m. Listy jsou střídavé, přisedlé, vejčité až kopinaté, 5–13 cm dlouhé a 2–5,5 cm široké, sytě zelené až sivozelené, mladé jsou chlupaté, později olysávají, s červenavou žilnatinou, na bázi jsou srdčité, celokrajné, s chrupavčitým, často načervenalým lemem, na vrcholu tupé. Květenství se vytváří na koncích větví, je obráceně kuželovité, 9–12 cm dlouhé a 7–10 cm široké; zákrovní listeny jsou vejčité, špičaté, později kopinaté a tupé, přitiskle měkce hedvábitě chlupaté, vnější jsou na okraji výrazně bíle brvité, vnitřní jsou poněkud kopisťovité, růžové nebo řidčeji bílé, bez výrazné tmavé nebo bílé „brady“; okvětí je srostlé jen na bázi; čnělky jsou kratší než zákrov, asi 6,5 cm dlouhé, bílé nebo růžové, lysé, na vrcholu s nosičem pylu. Plody jsou chlupaté nažky.
Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu Jihoafrické republiky (2009) figuruje mezi druhy blízkými ohrožení (NT – near threatened).
Protea compacta
Protea compacta
Protea compacta
Fotografováno dne 17. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Hermanus, rezervace Fernkloof).