Čeleď: Proteaceae Juss. – proteovité
Protea punctata
Rozšíření: Vyskytuje se pouze v provinciích Western a okrajově i Eastern Cape v Jihoafrické republice. Areál se táhne horskými hřbety od skupiny Cedarberg po skupinu Kouga.
Ekologie: Provází formace fynbos na živinami chudých kyselých pískovcích v oblastech se zimními srážkami. Lokality leží v nadmořské výšce 1200–2000 m. Květy opylují ptáci; keře jsou ničeny požáry, které ale iniciují klíčení.
Protea punctata
Popis: Stálezelený keř nebo malý stromek, dorůstá výšky 2–4 m. Listy jsou střídavé, lehce srpovitě prohnuté, obvejčité až eliptické, 3,5–8 cm dlouhé a 2–4,5 cm široké, kožovité, v mládí pokryté dlouhými šedými chlupy, v dospělosti lysé, šedavé až modrozelené, na bázi klínovité, celokrajné, na vrcholu zaokrouhlené. Strboulovitá květenství se tvoří na koncích větví, rozkvetlá mají průměr 5–7 cm; vnější zákrovní listeny jsou vejčité, hedvábité, stříbřitě bílé, na špičce hnědavé, vnitřní zákrovní listeny jsou obkopinaté, růžové nebo bílé, na okraji měkce chlupaté, na špičce často hnědavé, za plného květu rozkladité; okvětí je bílé; 4 tyčinky jsou velmi krátké; čnělky jsou asi 5 cm dlouhé, hnědavé, nosič pylu je nezřetelný. Semena jsou drobné nažky s červenohnědými chlupy.
Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu flóry Jihoafrické republiky (2009) je klasifikován jako druh vyžadující pozornost (LC – least concern).
Protea punctata
Protea punctata
Protea punctata
Fotografovali Věra Svobodová, dne 17. 4. 2012, a Vít Grulich, dne 20. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Swartberg Mountains, Prince Albert Pass).