Syn.: Brunella officinalis Crantz, Prunella reptans Dumort., Prunella pratensis Schur
Česká jména: hlavěnka obecná (Presl 1819, Opiz 1852), černohlávek obecný (Sloboda 1852, Čelakovský 1879, Dostál 1989, Kubát 2002)
Čeleď: Lamiaceae Martinov – hluchavkovité
Prunella vulgaris
Rozšíření: Evropa, Makaronésie, severní Afrika, na východě přes Sibiř až po Jenisej, byl zavlečen i do východní Asie, Severní a Jižní Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland. U nás se vyskytuje hojně na celém území.
Ekologie: Roste na loukách, mezích, pasekách, v sadech, lesích, i v okolí lidských sídel, většinou na půdách neutrálních až slabě kyselých, v pásmu od nížin až do hor. Kvete od června do října.
Popis: Vytrvalá bylina, 5–25 cm vysoká, lodyha přímá, lodyžní listy celistvé, mělce vroubkované, nejvyšší pár listů přisedlý těsně pod květenstvím, lichopřesleny nahloučeny v koncových hlávkovitě stažených lichoklasech, listeny celokrajné, květy modrofialové, horní pysk přilbovitě vyklenutý. Druh je značně variabilní.
Poznámka: Od nepaměti se využívá v lidové medicíně, především jako prostředek pro hojení ran a zánětů.
Prunella vulgarisPrunella vulgaris
Fotografoval Jindřich Houska, dne 8. 8. 2004 (Litič).