Čeleď: Rosaceae Juss. – růžovité
Prunus spinosa
Rozšíření: Vyskytuje se v Evropě, na severu po jižní část Skandinávie, přes Malou Asii a Kavkaz po sever Íránu, severozápadní Afrika. U nás roste na téměř celém území kromě vysokých horských poloh, častěji v teplejších oblastech.
Ekologie: Roste na výslunných křovinatých stráních, okrajích lesů, sutích, mezích a kolem cest. Kvete od března do dubna.
Popis: Opadavý keř, 1–3 m vysoký. Větve tmavošedé až červenohnědé, hustě trnité. Listy střídavé, řapíkaté, řapík 0,2–1 cm dlouhý, čepel 2–4 cm dlouhá a 1–2 cm široká, eliptická až obvejčitá, pilovitě zubatá, lysá až chlupatá. Kvete ještě před vyrašením listů. Květy vyrůstají jednotlivě nebo ve svazečcích po 2 až 5, pravidelné, pětičetné, korunní lístky 6–8 mm dlouhé, bílé. Plodem je modrofialová až černofialová, většinou ojíněná, kulovitá peckovice.
Prunus spinosaPrunus spinosa
Prunus spinosaPrunus spinosa
Využití: Trnka se dříve používala v lidovém léčitelství na snížení krevního tlaku nebo proti zánětům v cévách. Plody, které jsou většinou trpké a až po seschnutí bývají sladké, se zpracovávají na výrobu vín nebo marmelád.
Prunus spinosa
Fotografováno ve dnech 25. 4. a 12. 9. 2006 (Praha, Divoká Šárka).