Syn.: Exidia gelatinosa (Scop.) P. Crouan et H. Crouan, Hydnogloea gelatinosa (Scop.) Curr. ex Berk., Hydnum gelatinosum Scop., Steccherinum gelatinosum (Scop.) Gray, Tremellodon gelatinosum (Scop.) Pers.
Čeleď: Auriculariales, Incertae sedis (Exidiaceae R. T. Moore – černorosolovité)
Pseudohydnum gelatinosum
Rozšíření: Vyskytuje se v mírném pásu severní polokoule.
Ekologie: Objevuje se dosti hojně ve vlhkých obdobích od července do listopadu, častěji v horských oblastech a podhůří, méně v nížinách. Vyrůstá většinou ve skupinách na pařezech a mrtvých kmenech jehličnatých stromů.
Pseudohydnum gelatinosum
Popis: Plodnice bývají široké 2–8 cm, do 1 cm tlusté. Mají jazykovitý nebo lopatkovitý tvar. Klobouk je rosolovitý s vlhkým, průsvitným, jemně zrnitým povrchem. Má bílou, našedlou až modravou barvu, ve stáří tmavší, někdy je barva hnědavá. Na spodní straně klobouku je bělavé hymenium z šídlovitých až kuželovitých ostnů, dlouhých 3–10 mm. Boční nevýrazný třeň je pokrytý jemnými vlákny. Dužnina je želatinovité konzistence, vodově bílá, bez chuti i vůně. Výtrusný prach je bílý, výtrusy bezbarvé, hladké, kulovité, o velikosti 5–7 µm.
Pseudohydnum gelatinosum
Záměny: Je prakticky nezaměnitelný.
Poznámka: Je to jedna z mála hub jedlých i za syrova, je vhodný pro různé kuchyňské úpravy. Je možné jej nakládat i do cukru.
Pseudohydnum gelatinosumPseudohydnum gelatinosum
Pseudohydnum gelatinosum
Fotografováno dne 4. 10. 2008 (Šumava, u Hauswaldské kaple) a od 16. 7. do 21. 7. 2009 (u Roztok).