Syn.: Pourretia gigantea Raimondi ex Herrera
Čeleď: Bromeliaceae Juss. – ananasovité
Puya raimondii
Rozšíření: Endemit peruánských a bolivijských And. Vyskytuje se v Peru v pohoří Cordillera Blanca (v Parque Nacional Huascarán), dále v Cordillera Negra v Punta Winchus. V Bolivii na lokalitách Altiplana jihozápadně od La Paz.
Ekologie: Roste na skalnatých horských svazích a kamenitých stráních, ve výškách 3500 až 4800 m n. m.
Popis: Monokarpická bylina, nejvyšší zástupce čeledi bromeliovitých. Nevětvený kmen rostliny dorůstá do výšky až 5 m a má v průměru 50–70 cm. Na vrcholu je hustá růžice tuhých listů, které jsou úzce kopinaté, až 2 m dlouhé a 6 cm široké, na okrajích výrazně trnité, s trny až 1 cm dlouhými. Na vrcholu jsou listy dlouze zašpičatělé, na líci lesklé, někdy načervenalé, na rubu hustě šupinkaté. Květenství vytváří latu až 7 m vysokou, jednotlivé větve jsou až 30 cm dlouhé, květy hustě nahloučené, květní listeny eliptické či vejčitě kopinaté, zašpičatělé, blanité, na bázi chlupaté, květy se silnými stopkami, kališní lístky 4 cm dlouhé, korunní 5–8 cm, žlutozelené či zelenobílé, často purpurově naběhlé. Tobolky jsou kulovitě vejcovité. Obecně kvete asi 3 měsíce a během této doby je opylována několika druhy kolibříků. Množí se pouze semeny, netvoří žádné odnože. Dožívá se údajně 80 až 150 let.
Puya raimondiiPuya raimondii
Puya raimondiiPuya raimondii
Využití: Mladá Puya je od nepaměti součástí andských slavností, její dužinu totiž lidé využívají jako potravu, kterou na uvítanou uctívají příslušníky z okolních komunit.
Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu IUCN je klasifikován jako druh ohrožený (EN).
Poznámka: Druh Puya raimondii poprvé zdokumentoval francouzský přírodovědec Alcide d’Orbigny, který ji objevil v Bolívii v Cordillera de Vacas v říjnu 1830. Avšak současné platné jméno jí dal až Hermann August Theodor Harms v roce 1928 – pojmenoval ji podle italského vědce a botanika Antonia Raimondii. Je považována za živoucí fosilii.
Puya raimondii
Fotografováno dne 13. 8. 2006 (Peru, Cordillera Blanca, Parque Nacional Huascarán).