Syn.: Notophilus muricatus Fourr.
České mená: pryskyřník měkkoostenný (Dostál 1989)
Slovenské mená: iskerník mäkkoostňový (Dostál-Červenka 1991)
Čeľaď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité / iskerníkovité
Ranunculus muricatus
Rozšírenie: Druh s ťažiskom pôvodného areálu v južnej Európe. Výskyt tu zaberá celú oblasť Stredozemného mora od Pyrenejského polostrova až po Turecko, vrátane severoafrického pobrežia. Mimo Stredomorie sa vyskytuje na Kanárskych ostrovoch, na Madeire, v Bulharsku, Rumunsku, na Ukrajine a v Ázii od Blízkeho východu a Saudskej Arábie až po Strednú Áziu, Pakistan a Indiu. Splanený je známy z mnohých krajín sveta (napr. Azorské ostrovy, Južná Amerika aj.). Aj v Čechách a na Slovensku býva ojedinele zavlečeným druhom (napr. Žižkov).
Ekológia: Rastie ako burina v záhradách, vo viniciach a v okopaninách, na disturbovaných, človekom ovplyvnených plochách v kultúrnej krajine, na vlhkých miestach a v priekopách a podobne. Vyžaduje neutrálne, výživné, piesočnaté i hlinité pôdy. Kvitne od apríla do mája.
Ranunculus muricatus
Opis: Jednoročná, 10–50 cm vysoká rastlina. Byle priame, rozkonárené. Prízemné listy dlho stopkaté s viac menej okrúhlou, vrúbkovanou až plytko laločnatou čepeľou, byľové listy krátko stopkaté, 3-úkrojkové, úkrojky široko obrátene vajcovité, laločnato vrúbkované. Kvetné stopky ryhované, kvetné lôžko chlpaté, kalich nazad sklonený, koruna žltá a o málo dlhšia ako kalich. Plod je 7–8 mm dlhá, vajcovitá, úzko krídlatá a na bokoch ostnatá nažka.
Ranunculus muricatus
Ranunculus muricatus
Ranunculus muricatus
Foto: Foto: 29. 4. 2011 (Chorvátsko, ostrov Brač).