Čeleď: Ranunculaceae Juss. – pryskyřníkovité
Ranunculus sceleratus
Rozšíření: Vyskytuje se téměř v celé Evropě, s výjimkou severních oblastí, dále pak roste v západní polovině Sibiře, také v Severní Americe. Druhotně pak roste ve většině částí světa. U nás roste roztroušeně po celém území s výjimkou od středně vysokých poloh po vysoké hory. Na Slovensku je rozprostřenost výskytu obdobná.
Ekologie: Roste na bahnitých místech, v mokřadech, na březích rybníků, ale také v zaplavených bahnitých místech, v litorálech rybníků a vodních příkopech. Upřednostňuje prosvětlená nebo jen mírně zastíněná místa.
Popis: Jednoletá nebo dvouletá rostlina až 0,5 m vysoká. Výrazná lodyha je silná a dutá, celá rostlina je lesklá. Lodyha bývá odspodu bohatě větvená a s četnými velkými listy široce pochvatými, dlouze řapíkatými. Čepele jsou dělené nejčastěji na 3 výrazné laloky po obvodu dále nepravidelně členěné. Listy rostoucí výše na lodyze mají stále kratší řapík, ubývá dlanitost a obvodová laločnatost, základní laloky se zužují a protahují do kopinatého tvaru. Nejhořejší listy jsou již přisedlé, menší, kopinaté a nedělené. Jednotlivé květy jsou malé, kališní lístky žlutozelené, nazpět otočené, korunní lístky jsou eliptické, výrazně žluté, rozevřené až nazpět otočené, brzo opadavé. Výrazné je z květu vystupující protáhlé plodní lůžko s mnoha drobnými zelenými nažkami. Kvete od června do srpna.
Poznámka: Tento druh patří mezi naše nejjedovatější pryskyřníky.
Ranunculus sceleratusRanunculus sceleratus
Ranunculus sceleratus
Ranunculus sceleratus
Fotografováno 19. 5. 2007 (Dolní Částkov).