Syn.: Romulea alpina L. Bolus, nom. illeg.
Čeleď: Iridaceae Juss. – kosatcovité
Romulea fibrosa
Rozšíření: Endemit východnější části květenné říše Capensis, roste v Jihoafrické republice v provinciích Western a Eastern Cape. Areál tvoří horské skupiny Langeberg, Swartberg, Outeniqua, Tsitsikamma a Great Winterhoek.
Ekologie: Roste ve vegetaci fynbos, zejména v horských typech této formace, na mělkých kamenitých půdách na pískovcovém podkladě, v nadmořské výšce 110–1950 m. Kvete brzy na jaře.
Romulea fibrosa
Popis: Drobná vytrvalá hlíznatá bylina vysoká 8–30 cm; vyzrálou hlízku kryje zejména na bázi tlustá vrstva zbytků síťkovitě rozpadlých vláken. Listů bývá 2–6, dva přízemní jsou čárkovité, 0,5–1 mm v průměru, s 4 úzkými žlábky, někdy drobně brvité. Vnější listeny pod květem jsou uprostřed bylinné, zelené, s blanitým, obvykle rezavým okrajem; vnitřní listeny mají široký bezbarvý nebo rezavě červený blanitý okraj; květ je zvonkovitý, okvětní trubka je uvnitř žlutá, cípy jsou obkopinaté, 1,6–2,5 cm dlouhé, růžové až nafialovělé, s poněkud tmavší fialovou žilnatinou, která přechází až do ústí trubky, v ústí ale chybějí tmavé příčné skvrnky nebo kroužky, na vnější straně jsou okvětní cípy jemně síťkovitě fialově žilkovány; tyčinky jsou 9–14 mm dlouhé; blizna zpravidla nedosahuje k vrcholu prašníků. Tobolka je na polovzpřímené stopce.
Ohrožení a ochrana: Vazba na horská, poměrně stabilní stanoviště, která nejsou pod přílišným antropickým tlakem, znamená, že druh není aktuálně ohrožen. V Červeném seznamu květeny Jihoafrické republiky je zařazen mezi taxony vyžadující pozornost (LC – least concern).
Poznámka: Rod Romulea patří v jižní Africe k dosti obtížným skupinám, je zde zastoupen asi 55 druhy, které lze většinou spolehlivě rozeznat podle hlízky. Romulea fibrosa vystupuje vysoko do hor, kde se další příbuzné druhy nevyskytují; má drobnější světlé květy v odstínech růžové, postrádá tmavé zbarvení v ústí okvětní trubky.
Romulea fibrosa
Romulea fibrosaRomulea fibrosa
Romulea fibrosa
Romulea fibrosa
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 20. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: Swartberg Mountains, Prince Albert Pass).