Syn.: Rubus fragaria F. W. Schmidt, Cylactis saxatilis (L.) Á. Löve
Česká jména: ostružina (Černý 1517, Hájek 1562, Zalužanský 1592, Veleslavín 1598), maliník skalní (Presl 1846, Opiz 1852, Sloboda 1852), ostružinník skalní (Čelakovský 1879), ostružiník skalní (Polívka 1912, Dostál 1989), ostružiník skalní, ostružiníček skalní (Slavík 1995), ostružiník skalní (Kubát 2002)
Slovenská jména: malinák skalní (Reuss 1853), ostružina skalná (Marhold-Hindák 1998)
Čeleď: Rosaceae Juss. – růžovité
Rubus saxatilis

Rubus saxatilis

Rozšíření: Roste po celé Evropě, od Středozemí po Skandinávii a Kavkaz, dále v Turecku a v Asii (především na Sibiři), objevuje se i v Japonsku. V ČR roste roztroušeně po celém území, vyhýbá se nejteplejším a nejchladnějším územím.
Ekologie: Roste ve světlých lesích, skalnatých lesních svazích a roklích, na živinami bohatých půdách různých podkladů. V ČR roste především v mezofytiku, ale zasahuje i do oreofytika a termofytika. Kvete od května do července.
Popis: Je to vytrvalá bylina s dřevnatou lodyhou pouze při bázi a zbytkem stonku bylinným, jednoletým. Bylinný stonek je poléhavý nebo plazivý, načervenale až zeleně zbarvený a pokrytý jemnými chloupky a žláznatými štětinami namísto ostnů. Listy jsou 3četně zpeřené, obvejčitě eliptické s pilovitým okrajem. Na podzim opadávají. Vrcholové květenství s 3–10 bílými květy je na 10–35 cm dlouhých vzpřímených prýtech.
Ohrožení a ochrana: Ostružiník skalní patří k ohroženým druhů naší květeny (C3).
Poznámka: Někdy je nazýván také ostružiníček skalní.
Rubus saxatilisRubus saxatilis
Rubus saxatilis
Fotografováno v červnu 2004 (Petr Krása: Slavkovský les, okraj rezervace Pluhův bor) a 16. 8. 2007 (Naďa Gutzerová: Rusko, Solovecké ostrovy).