Syn.: Acetosa indurata (Boiss. et Reut.) Holub, Rumex scutatus subsp. induratus (Boiss. et Reut.) Nyman
Čeleď: Polygonaceae Juss. – rdesnovité
Rumex induratus
Rozšíření: Areál zahrnuje Pyrenejský poloostrov (Španělsko i Portugalsko) a severoafrické země Maroko a Alžírsko.
Ekologie: Stanovištěm jsou úhory, suchá křovinatá lada, kamenice, preferuje kyselé krystalické podklady. Vystupuje do nadmořské výšky 1500 m.
Rumex induratus
Popis: Bohatě větvený lysý sivý polokeřík, dorůstá výšky 20–80(–100) cm; větvičky jsou přímé. Listy jsou řapíkaté, čepel je hrálovitá až střelovitá, v obrysu vejčitě kopinatá až téměř okrouhlá 0,8–3,5(–4) cm dlouhá a 0,3–2(–3) cm široká, bazální cípy se rozbíhají. Květenství je latovité; květy mohou být oboupohlavné i jednopohlavné; okvětních lístků je 6, růžovozelených, 3 vnější jsou na bázi srostlé, za plodu rozestálé, 3 vnitřní tvoří téměř okrouhlé krovky 6–9,5 mm dlouhé a 5,5–10,5 mm široké, na bázi srdčité; tyčinek je 6; semeník je svrchní. Nažky jsou 2,5–3,2 mm dlouhé, tmavočervené až hnědé, lesklé.
Rumex induratus
Rumex induratus
Fotografovala Věra Svobodová, dne 18. 5. 2017 (Španělsko, Andalusie, Desfiladero de los Gaitanes).