Syn.: Sambucus humilis Mill., Ebulum humile (Mill.) Garcke
Česká jména: bez chebd (Presl 1819, Opiz 1852), bez pozemní, podzemní chebz (Sloboda 1852), chebdí (Čelakovský 1879), bez chebz (Polívka 1912), bez chebdí (Dostál 1989, Kubát 2002)
Čeleď: Adoxaceae Trautv. – pižmovkovité; Sambucaceae Link – bezovité
Sambucus ebulus
Rozšíření: Evropa (kromě Skandinávie, Pobaltí, východu Ukrajiny a většiny Ruska), východ a jih Středozemí (sever Maroka, Alžíru a Tunisu, pobřeží Sýrie a Libanonu). Rozšíření sahá přes Kavkaz až na sever Íránu. U nás se vyskytuje téměř na celém území, nejhojněji v jižních a východních Čechách a na jižní Moravě.
Ekologie: Roste na pasekách, okrajích lesů, lesních a polních cest, rumištích. Potřebuje vlhkou, humózní, kamenitou až hlinitou půdu, bohatou na živiny. Kvete od června do srpna.
Popis: Vytrvalá bylina, přímá, 50–200 cm vysoká lodyha, nevětvená, oblá, lysá i chlupatá. Listy lichozpeřené, řapíkaté, vejčité, až 25 cm dlouhé a 18 cm široké. Jednotlivé lístky kopinaté, podlouhle kopinaté nebo eliptické, 5–10 cm dlouhé a 1,5–2,5 cm široké, na svrchní straně lysé, na spodní lysé až pýřitě chlupaté, zubaté. Květenstvím je plochý vrcholík, 7–10 cm v průměru. Květy jsou pravidelné, většinou 5cípé, 6–8 mm v průměru, korunní cípy špičaté, bílé až růžové. Plodem je peckovice. U nás je druh málo proměnlivý.
Využití: Celá rostlina je jedovatá, dříve se používala v lidovém léčitelství.
Sambucus ebulusSambucus ebulus
Sambucus ebulusSambucus ebulus
Sambucus ebulus
Fotografovali Jindřich Houska, dne 2. 8. 2003 (Německo, Fränkische Schweiz, Illaferder wand) a Naděžda Gutzerová, dne 6. 10. 2008 (Dolní Sloupnice, u Labičského mlýna).