Syn.: Carduus pygmaeus Jacq.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Saussurea pygmaea

Saussurea pygmaea

Rozšíření: Evropské hory – Alpy a Karpaty. V ČR se nevyskytuje. Na Slovensku ad alpínského do niválního pásma Západních a Vysokých Tater.
Ekologie: Typickým stanovištěm jsou drobivé skály, skalnaté štěrbiny a kamenité hole. Kvete od července do srpna.
Popis: Vytrvalá 5–25 cm vysoká bylina se svislým šupinatým oddenkem. Lodyha nevětvená, přímá, běloplstnatá, olistěná s jedním úborem. Listy čárkovitě kopinaté až čárkovité, 30–70 × 3–5 mm, celokrajné, nebo oddáleně nezřetelně zubaté, často podvinuté; na líci tmavozelené tence plstnaté, na rubu trvale šedozeleně chlupaté. Úbory jednotlivé 2–3 cm, zákrov šedě plstnatý, vnější listeny vejčitě kopinaté, vnitřní dlouze zašpičatělé, delší. Květy modrofialové, nažky 6–7 mm dlouhé, rýhované.
Ohrožení a ochrana: V SR je chrpovník nízký z hlediska ohrožení řazen k potenciálně ohroženým druhům (NT), je zde i chráněn zákonem.
Saussurea pygmaea
Fotografováno dne 19. 7. 2006 (Slovensko, Vysoké Tatry, pod Koprovským sedlom, cca 2100 m n. m.).