Syn.: Scirpus holoschoenus L., Holoschoenus vulgaris Link, Holoschoenus romanus (L.) Fritsch
Čeleď: Cyperaceae Juss. – šáchorovité
Scirpoides holoschoenus
Rozšíření: Areál druhu se rozkládá v jižní, střední a východní Evropě (také Britské ostrovy), severní Africe, západní a Střední Asii (včetně Arabského poloostrova a Pakistánu). Zavlečen na Kanárské ostrovy, i do některých oblastí východu Severní Ameriky – zde však jen vzácně. U nás se vyskytuje v Polabí a na jižní Moravě. Někteří autoři rozlišují u nás dva poddruhy: S. h. subsp. holoschoenus najdeme na lokalitách Čech (na našich fotografiích), na jižní Moravě (a také na Slovensku) se vyskytuje poddruh S. h. subsp. australis.
Ekologie: Roste poměrně vzácně na vlhkých písčinách a slatinných loukách, v příkopech a na březích vodních toků, v pásmu od nížin do pahorkatin.
Popis: Vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, 50–100(–150) cm vysoká, lodyha jednoduchá, přímá, oblá, na bázi s hnědými pochvami, nejvyšší pochva s úzce šídlovitou čepelí. Kružel zdánlivě postranní, dolní listen delší než kružel, klásky jsou nahloučeny do kulovitých hlávek, které mají až 12 mm v průměru, jedna je přisedlá, ostatní jsou stopkaté, klásky podlouhle vejčité, malokvěté, plevy široce vejčité, s nasazenou osinkou, štětinky chybějí. Kvete od června do července. Nažka je obvejčitá, 3hranná, hnědočerná.
Ohrožení a ochrana: Kamýšek obecný je zařazen mezi silně ohrožené druhy naší květeny (C2b), na Slovensku je z hlediska ohrožení hodnocen jako druh potenciálně zranitelný (NT).
Scirpoides holoschoenusScirpoides holoschoenus
Scirpoides holoschoenusScirpoides holoschoenus
Fotografováno ve dnech 29. 8. 2007 a 11. 7. 2008 (Kersko, NPP Slatinná louka u Velenky).