Syn.: Scrophularia neesii Wirtg., Scrophularia aquatica auct. non L., Scrophularia samaritani Boiss. et Heldr. ex Halácsy, Scrophularia alata Gilib.
Čeleď: Scrophulariaceae Juss. – krtičníkovité
Scrophularia umbrosa

Scrophularia umbrosa

Rozšíření: Britské ostrovy, od Francie přes střední Evropu do Povolží, na severu sahá souvislý areál na sever Polska, izolovaně v jižní Skandinávii, na jihu po Itálii a Řecko, Malá Asie, Kavkaz, izolovaně ve Střední Asii. U nás se vyskytuje na celém území v nížinách a pahorkatinách.
Ekologie: Roste na březích vodních toků, strouhách, zamokřených polích, vlhkých loukách a bažinách. Daří se mu na písečnohlinitých až jílovitých půdách bohatých na živiny. Kvete od července do září.
Popis: Vytrvalá, 40–130 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá až přímá, výrazně křídlatá, lysá. Listy vstřícné, řapíkaté, řapík křídlatý, čepel celistvá, podlouhle vejčitá až eliptická, až 16 cm dlouhá a 8 cm široká, vroubkovaná nebo pilovitá, lysá. Květenstvím je hrozen složený ze stopkatých vrcholíků, květní stopky žláznaté. Kalich pravidelný, široce zvonkovitý, pěticípý. Koruna pyskatá, žlutozelená až zelenohnědá, na vnější straně hnědočervená, 6–8 mm dlouhá. Plodem je tobolka.
Poznámka: U nás se tento druh vyskytuje ve dvou poddruzích: S. u. subsp. umbrosa (k. k. pravý) a S. u. subsp. neesii (k. k. Neesův), který se vyskytuje ve stejných oblastech jako nominátní poddruh, je ale vzácnější.
Ohrožení a ochrana: Nominátní poddruh krtičníku křídlatého je zařazen mezi vzácnější taxony vyžadující pozornost (C4a), subsp. neesii mezi taxony nedostatečně prostudované (C4b). Na Slovensku oba poddruhy potenciálně ohrožené (NT).
Scrophularia umbrosaScrophularia umbrosa
Scrophularia umbrosa
Fotografováno dne 3. 7. 2007 (Lipenec).