Čeleď: Convolvulaceae R. Br. – svlačcovité
Seddera glomerata subsp. dhofarensis
Rozšíření: Endemit jižní části Ománu (Dhofar), nepatrně přesahuje i do sousedního Jemenu (Mahra). Nominátní poddruh Seddera glomerata subsp. glomerata se vyskytuje v Etiopii, Somálsku, na Sokotře a v jemenském Hadramautu.
Ekologie: Roste na kamenitých svazích na vápenci v řídkých porostech kadidlovníku Boswellia sacra a pryšce Euphorbia balsamifera subsp. adenensis. Vystupuje do nadmořské výšky asi 1600 m.
Seddera glomerata subsp. dhofarensis
Popis: Nízký keřík s plazivými větvičkami, dorůstá výšky 5–30 cm; větvičky i listy (zejména na rubu) jsou přitiskle bíle nebo stříbřitě chlupaté. Listy jsou střídavé, s řapíkem 1–4 mm dlouhým; čepel je široce eliptická nebo obkopinatá, 0,5–2,5 cm dlouhá a 0,4–1,5 cm široká, na bázi klínovitá, celokrajná, na vrcholu špičatá až hrotitá. Kompaktní vrcholový kulovitý strboul o průměru 0,7–1,8 cm tvoří 3–9 přisedlých květů; listeny jsou podobné drobným listům, listence jsou vejčité, 3–7 mm dlouhé, třásnité; kališní cípy jsou nestejné, obvejčité až obkopinaté, asi 6 mm dlouhé, hustě odstále chlupaté, zašpičatělé; koruna je úzce nálevkovitá, 5–5,5 mm dlouhá, bílá nebo narůžovělá, podél střední žilky chlupatá; tyčinek je 5, asi 3 mm dlouhých; čnělka je až k bázi rozeklaná, blizny jsou dvoulaločné. Plodem je široce vejcovitá tobolka 2,7–3 mm dlouhá, hedvábitě chlupatá; semena jsou 4, téměř kulovitá.
Seddera glomerata subsp. dhofarensis
Seddera glomerata subsp. dhofarensis
Seddera glomerata subsp. dhofarensis
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, dne 22. 9. 2015 (Omán, gov. Dhofar, Mughsayl-Ajdarawt).