Syn.: Cereus testudo Karw. ex Zucc., Deamia diabolica Clover, Deamia testudo (Karw. ex Zucc.) Britton et Rose, Selenicereus miravallensis (F. A. C. Weber) Britton et Rose, Strophocactus testudo (Karw. ex Zucc.) Ralf Bauer
Čeleď: Cactaceae Juss. – kaktusovité
Selenicereus testudo
Rozšíření: Středoamerický druh, roste od mexického státu Veracruz po Panamu a v severní Kolumbii.
Ekologie: Provází poloopadavé nebo boro-dubové lesy a stromovou savanu, vystupuje do nadmořských výšek 500(–1000) m.
Selenicereus testudo
Popis: Epifytický stonkový sukulent; stonky jsou článkované, žebernaté, až 5 m dlouhé, těsně přitisklé k větvím hostitelského stromu, matně zelené, 3–10 cm v průměru; žeber je 3–5(–7), jsou 1–5 cm vysoká, poněkud zvlněná, ostrá; areoly jsou vzdálené 1–2 cm od sebe, s 6–12 tuhými, jehlovitými, 1–2(–4) cm dlouhými ostny. Květy jsou 25–28 cm dlouhé; vnější okvětní lístky jsou čárkovitě kopinaté, 5–12 cm dlouhé, zelenavé, vnitřní jsou podlouhlé, 8–10 cm dlouhé, bílé, s oranžovým nádechem; tyčinek je mnoho, 6,5–10 cm dlouhých; blizna je oranžová, laločnatá. Bobule jsou téměř kulovité až vejcovité, 5–9 cm dlouhé a 3–3,5 cm široké, s ostnitými areolami.
Ohrožení a ochrana: Podléhá restriktivním pravidlům mezinárodní úmluvy CITES.
Selenicereus testudo
Selenicereus testudo
Fotografovali Alena Vydrová a Vít Grulich, ve dnech 24. 2. (Kostarika, NP Rincón de la Vieja, Azufrales) a 25. 2. 2009 (NP Santa Rosa, jižně od statku La Casona).