Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Senecio argyreus
Rozšíření: Pochází z jižních částí Chile a Argentiny, kde roste mezi 40. a 51. rovnoběžkou.
Ekologie: Vyskytuje se na kamenitých půdách, často ve světlých lesích, ale i na otevřených místech, v horách v nadmořských výškách 400–1000 m.
Senecio argyreus
Popis: Vytrvalá bylina až polokeř s dřevnatějícími, větvenými, vystoupavými, hustě bíle chlupatými stonky vysokými 8–25 cm. Listy jsou střídavé, přisedlé, čárkovité, 1–3 cm dlouhé a 3–4 mm široké, na obou stranách s hustým hedvábitým oděním z bílých větvených chlupů, celokrajné, špičaté. Úbory jsou jednotlivé na koncích větví, mají 1,5–3,5 cm v průměru; zákrovní listeny jsou kopinaté, 8–12 mm dlouhé, zelené, bíle chlupaté; listeny zákrovečku jsou mnohem kratší než zákrov; okrajové květy úboru jsou jazykovité, samičí, jejich ligula je podlouhlá, 10–12 mm dlouhá, žlutá; květy terče jsou trubkovité, 8–9 mm dlouhé, žluté, oboupohlavné. Nažky jsou 3–4 mm dlouhé, válcovité, rýhované, lysé; chmýr je 7–8 mm dlouhý, bílý.
Senecio argyreus
Senecio argyreus
Fotografoval Jindřich Houska, dne 20. 2. 2011 (Chile, NP Torres del Paine, Valle Ascencio, mezi Campamento Torres a Campamento Japonés).