Syn.: Jacobaea vulgaris Gaertn.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Senecio jacobaea
Rozšíření: Tento druh starčku roste skoro v celé Evropě, dále se vyskytuje v severní Africe, Malé Asii, zakavkazských a středoasijských státech, východně areál zasahuje až po Bajkal. Byl zavlečen i do Severní Ameriky. U nás je rozšířen poměrně hojně od nížin až po pahorkatiny, ve vyšších polohách pouze místně.
Ekologie: Starček přímětník roste hlavně na sušších stanovištích (stráně, svahy, lemy lesů atd.), často roste i na poloruderálních či narušených stanovištích. Vyžaduje slunná nebo polostinná stanoviště. Kvete od června až do srpna.
Popis: Dvouletá nebo krátkověká vytrvalá bylina. Lodyhy jsou přímé, vysoké 30–90 cm, žlábkované, v horní části větvené. Listy řídce vlnaté až olysalé, tuhé. Střední a horní lodyžní listy peřenosečné až peřenodílné, výrazně kadeřavě zprohýbané. V době květu listy často již zasychají. Květní úbory mají 15–20 mm v průměru, jsou sytě žluté, skládají se do chocholičnaté laty, okrajové jazykovité květy v počtu 12–15. Plodem je nažka.
Využití: Rostliny obsahují jedovatý alkaloid jacobin, v minulosti se používal v lidové medicíně.
Senecio jacobaeaSenecio jacobaea

Fotografováno dne 28. 7. 2005 (Praha-Stodůlky).