Syn.: Senecio doria subsp. umbrosus (Waldst. et Kit.) Soó
Česká jména: starček stinný (Sloboda 1852, Dostál 1950, Dostál 1989, Kubát 2002)
Slovenská jména: lomihnát stinný (Reuss 1853), starček tienistý (Dostál 1950), starček tôňomilný (Marhold-Hindák 1998)
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Senecio umbrosus
Rozšíření: Druh je rozšířen v jižní části střední Evropy (severně zasahuje až do jihovýchodního Polska) a na severu Balkánského poloostrova. U nás se vyskytuje vzácně jen na jihovýchodní Moravě (Bílé Karpaty).
Ekologie: Vyskytuje se na výslunných loukách a v lesních lemech v pásmu pahorkatin, častěji na vápenci. Kvete od července do září.
Popis: Vytrvalá, statná bylina, 50–150 cm vysoká, s přímou lodyhou a kopinatými, celokrajnými listy, které jsou v dolní části dlouhé až 50 centimetrů, v horní části lodyhy přecházejí do kratších a úzkých listenů. V dolní části stonku jsou rostliny chlupaté. V úboru je 7–8 jazykovitých květů. Plodem je nažka.
Ohrožení a ochrana: Starček stinný patří k silně ohroženým druhům naší květeny (C2r). Na Slovensku je zařazen k druhům ohroženým (LC), je zde také chráněn zákonem (§). Ten na něj pamatuje i v Maďarsku a Srbsku.
Senecio umbrosusSenecio umbrosus
Senecio umbrosusSenecio umbrosus
Fotografováno dne 13. 7. 2003 (Bílé Karpaty, Čertoryje).