Syn.: Senecio degiensis Pic. Serm.
Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Senecio unionis
Rozšíření: Etiopský endemit, známý z několika horských masivů v severní a centrální části země.
Ekologie: Stanovištěm jsou otevřené vřesovcové porosty a skalnatá místa v alpinských trávnících v nadmořské výšce 3200–4050 m.
Senecio unionis
Popis: Trsnatá vytrvalá bylina s poléhavými až vystoupavými, často červenohnědě naběhlými lodyhami, vysoká 5–35 cm. Listy jsou střídavé, jednoduché, čárkovité nebo podlouhlé, 0,6–11 cm dlouhé a 0,2–3 mm široké, se zoubkovaným nebo jemně pilovitým podvinutým okrajem, brvité nebo řídce pavučinaté, někdy zpeřené a s čárkovitými segmenty. Úbory jsou jednotlivé na koncích větví; zákrov je zvonkovitý, 5–6 mm dlouhý; listenů zákrovečku je 6–8(–21), čárkovitých, 2–5 mm dlouhých, často až černých; zákrovních listenů je 16–22, tmavě nachových, 4–7 mm dlouhých, lysých nebo jen na žebru pýřitých; jazykovitých květů je (7–)13, jsou samičí, mají 0,8–1,5 cm dlouhou žlutou ligulu, trubkovité květy jsou oboupohlavné, žluté. Nažka je žebernatá, 1,8–3 mm dlouhá, černá, přitiskle brvitá, s 3,5–5,4 mm dlouhým chmýrem.
Senecio unionis
Senecio unionis
Senecio unionis
Senecio unionis
Fotografováno ve dnech 30. a 31. 10. 2013 (Etiopie, Simien Mountains, Imet Gogo a Bwahit).