Syn.: Lycopersicon lycopersicum (L.) H. Karst., Lycopersicon esculentum Mill.
Česká jména: pasvice obecná (Presl 1823, Presl 1846, Opiz 1852), rajské jablko (Čelakovský 1879), (lilek) rajče (Dostál 1950), rajče jedlé (Dostál 1989), rajče (Mareček 2001), lilek rajče (Kubát 2002)
Slovenská jména: pasvice potravní, rajské jablčká (Reus 1853), (ľuľok) rajčiak (Dostál 1950), rajčiak jedlý (Marhold et Hindák 1998)
Čeleď: Solanaceae Juss. – lilkovité
Solanum lycopersicum
Rozšíření: Původním je tento druh v horách Střední a Jižní Ameriky. Pěstuje se po celém světě, především v mírných a subtropických oblastech, zde i často zplaňuje. Do Evropy se dostal v 16. století, nejdříve se pěstoval jako okrasná rostlina, až později se začal pěstovat jako potravina. Na Moravě je doložen k roku 1843 (Schlosser), spíše se tu ale vysazoval v zahradách už i dříve, ve vratislavské zahradě doktora Scholtze určitě rostl už v roce 1587.
Ekologie: Ve své domovině roste v horských oblastech, u nás se pěstuje v zahradách i v zemědělských kulturách (především v teplejších oblastech), setkáme se s ním i na skládkách a rumištích, v železničních stanicích a na tratích. Kvete od června do října.
Solanum lycopersicum
Popis: Jednoletá bylina, (20–)40–150(–200) cm vysoká, žláznatě chlupatá, lodyha přímá, větvená, listy střídavé, řapíkaté, v obrysu eliptické až vejčité, přetrhovaně lichozpeřené. Květenství 3–20květé, kalich je hluboce členěný, kališní cípy ve zralosti nazpět ohnuté, koruna je kolovitá, až 25 mm v průměru, žlutá. Plodem je kulovitá bobule, ve zralosti červená nebo žlutá. Jedná se o značně proměnlivý druh.
Využití: Zralé plody se konzumují syrové i tepelně zpracované, připravují se z nich saláty, omáčky, polévky, protlaky a kečupy.
Poznámka: V kultuře se pěstuje v mnoha odrůdách.
Solanum lycopersicumSolanum lycopersicum
Solanum lycopersicumSolanum lycopersicum
Solanum lycopersicum
Fotografováno ve dnech 10. a 11. 9. 2008 (železniční stanice Praha-Smíchov, Praha-Libeň a železniční trať mezi stanicemi Praha-Holešovice a Praha-Bubeneč).