Čeleď: Asteraceae Bercht. et J. Presl – hvězdnicovité
Sonchus palustris
Rozšíření: Evropa – od Britských ostrovů přes střední Evropu a jižní Skandinávii do střední části evropského Ruska, na jihu zasahuje do jižní Francie, severní Itálie a Bulharska. U nás se vyskytuje vzácně pouze na jižní Moravě.
Ekologie: Roste na zaplavovaných loukách, na březích řek a slepých ramen, v nivách vodních toků, na půdách zamokřených a živinami bohatých. Vykvétá od července do září.
Popis: Vytrvalá bylina s krátkým oddenkem, 80–150(–250) cm vysoká, lodyha přímá, dutá, v horní části větvená, přízemní listy podlouhle kopinaté, oddáleně peřenodílné, na okraji drobně zubaté, na bázi střelovitě objímavé, střední lodyžní listy eliptické, peřenodílné, s 1–3 páry úkrojků, 20–30 cm dlouhé, objímavé, horní listy celistvé, kopinaté. Úbory na pýřitých stopkách, 15–25 mm v průměru, ve vrcholičnatém květenství, zákrov víceřadý, zákrovní listeny kopinaté, hustě pýřité, žláznaté, jazykovité květy o málo delší než zákrov, ligula světle žlutá. Plodem je nažka.
Ohrožení a ochrana: Mléč bahenní je u nás dosti vzácný, stanoviště, na kterých roste, jsou navíc ohrožována lidskými zásahy, především melioracemi a změnami vodních toků. Proto je zařazen mezi silně ohrožené druhy naší květeny (C2b).
Sonchus palustrisSonchus palustris
Sonchus palustrisSonchus palustris
Fotografováno dne 25. 7. 2004 (Podyjí, Sedlec).