Čeleď: Poaceae Barnhart – lipnicovité
Stipa capillata

Stipa capillata

Rozšíření: Jihozápadní, střední, jihovýchodní a východní Evropa, oblast kolem Kavkazu, střední Asie a Sibiř, Mongolsko, Čína. Druh byl zavlečen do Severní Ameriky. Je to náš nejhojnější zástupce rodu. U nás je častý především ve středních Čechách a na jižní Moravě.
Ekologie: Roste na suchých kamenitých stráních, na skalních stepích, také na mezích, často společně s dalšími kavyly, od nížin po pahorkatiny. Kvete od června do srpna.
Popis: Vytrvalá hustě trsnatá tráva, až 1 m vysoká. Stébla vytrvávají do příštího roku, často i s nevypadanými obilkami. Čárkovité listy jsou na vnitřní straně hustě chlupaté, zvnějšku lysé, stejně jako listové pochvy. Klásky jsou jednokvěté, ukryté v rozšířené pochvě posledního listu. Dlouhé nechlupaté, ale drsné osiny jsou nepravidelně zakroucené. Plodem je obilka.
Ohrožení a ochrana: V Česku je řazen mezi druhy vyžadující pozornost (C4a).
Stipa capillata
Stipa capillata
Fotografováno v září 2007 (Praha, PR Homolka).