Syn.: Struthiola epacridioides C. H. Wright, Struthiola pentheri S. Moore
Čeleď: Thymelaeaceae Juss. – vrabečnicovité
Struthiola hirsuta
Rozšíření: Roste podél jižního pobřeží Jihoafrické republiky v provincii Western Cape, východní okraj areálu poněkud přesahuje i do provincie Eastern Cape až do okolí města Uitenhage.
Ekologie: Stanovištěm jsou keřnaté svahy s formací fynbos v nižších částech horských hřbetů, většinou na pískovcových, živinami velmi chudých horninách. Vystupuje do nadmořské výšky 550 m. Květy voní a jsou opylovány nočními motýly.
Popis: Přímý, prutovitý keř, dorůstá výšky 0,3–2 m; větve jsou obvykle pýřité. Listy jsou střídavé, přitisklé k větvičkám, vejčité až eliptické, asi 1,2 cm dlouhé a 6 mm široké, špičaté, shora lysé, na okraji brvité a na rubu většinou přitiskle chlupaté. Květy tvoří hrozny na koncích větviček, vyrůstají jednotlivě v paždí listenů; smetanově bílý kalich tvoří úzkou, lysou, trubku asi 2 cm dlouhou, která se směrem nahoru poněkud rozšiřuje, kališní cípy jsou hvězdovitě rozložené, vejčité, asi 8 mm dlouhé; korunní lístky jsou redukované na 8 obvejčitých šupin, delších než brvy vyrůstající z jejich báze; andreceum tvoří 4 tyčinky; gyneceum srůstá z 2 plodolistů, má svrchní jednopouzdrý semeník s jediným vajíčkem. Plody jsou nažky.
Struthiola hirsuta
Struthiola hirsuta
Struthiola hirsuta
Struthiola hirsuta
Struthiola hirsuta
Fotografováno dne 19. 9. 2012 (Jihoafrická republika, Western Cape: De Vlught, Prince Alfreds Pass).