Syn.: Agaricus bovinus (L.) Lam., Boletus bovinus L., Boletus bovinus Pers., Ixocomus bovinus (L.) Quél., Mariaella bovina (L.) Šutara
Čeleď: Suillaceae Besl et Bresinsky – klouzkovité
Suillus bovinus
Rozšíření: Severní Evropa, Asie, Japonsko, jižní Afrika.
Ekologie: Roste od června do října zejména v borových lesích. Vyhledává hlavně mladé borové porosty a monokultury na písčitém podkladu, hojný je např. na výsypkách kolem Sokolova.
Popis: Klobouk je cca 5–10 cm široký, zprvu kulovitý, později rozložitý, stlačený, až nálevkovitě prohloubený. Barva světlá, okrová až oranžová, oranžovosivá až narůžovělá. Pokožka je lysá, slizká. Póry jsou okrové, poměrně široké. Třeň válcovitý, mírně vláknitý, hladký. Výtrusný prach je hnědý. Dužnina je žlutavá, chuť lehce nakyslá, vůně mírná.
Poznámka: Dobrá jedlá houba vhodná do směsí. Své české jméno získal podle toho, že se jím údajně díky značnému množství v období růstu, dokrmovaly krávy.
Suillus bovinus
Fotografováno dne 31. 5. 2007 a 4. 9. 2008 (Sokolovská pánev, pískovna Erika u Lomnice).