Syn.: Malva operculata Cav., Malva plumosa C. Presl, Malvastrum operculatum Hochr., Malvastrum operculatum Baker f., Malvastrum plumosum A. Gray, Tarasa plumosa Kearney, Tarasa rahmeri Phil.
Čeleď: Malvaceae Juss. – slézovité
Tarasa operculata
Rozšíření: Středoandský druh, vyskytuje se ve středním a jižním Peru a na severu Chile.
Ekologie: Roste v extrémně suché oblasti, na stanovištích vyprahlých, v pouštních křovinách, horských údolích, na skalnatých svazích, ale i na lidskou činností narušovaných stanovištích, stoupá až do nadmořské výšky okolo 3800 m. Kvete po celý rok.
Tarasa operculata
Popis: Keř, 80–120 cm vysoký, s větvemi vystoupavými až přímými, celý hustě pokrytý hvězdovitými chlupy. Listy jsou střídavé, řapíky 1–3 cm dlouhé, listové čepele jsou v obrysu vejčité, 3–5 cm dlouhé a 2,5–3,5 cm široké, na okrajích zvlněné, zubaté, 3laločné, prostřední lalok je zhruba dvakrát delší než laloky postranní. Květenství vyrůstá z úžlabí listů, je hroznovité; kalich je chlupatý, s 5 trojúhelníkovitými cípy; koruna 5četná, korunní lístky jsou úzce obvejčité, krátce nehetnaté, 5–10 mm dlouhé, bělavé až narůžovělé s purpurovou kresbou, tyčinky srostlé v tyčinkovou trubkou.
Poznámka: Rod Tarasa zahrnuje asi 30 druhů, které se vyskytují v oblasti od středního Peru po střední Chile a Argentinu.
Tarasa operculata
Tarasa operculata
Tarasa operculata
Tarasa operculata
Tarasa operculata
Fotografovala Věra Svobodová, dne 12. 9. 2015 (Chile, okolí Putre).