Syn.: Boletus alutarius Fr., Boletus alutarius Rostk., Boletus felleus Bull., Tylopilus alutarius (Fr.) Rea, Tylopilus felleus var. alutarius (Fr.) P. Karst., Tylopilus felleus (Bull.) P. Karst. var. felleus, Tylopilus felleus var. minor (Coker et Beers) Pilát et Dermek., Tylopilus felleus var. uliginosus A. H. Sm. et Thiers. – hřib hořký, hřib žlučník kožitý, hřib žlučový, podhřib žlučový, hořčák
Čeleď: Boletaceae Chevall. – hřibovité
Tylopilus felleus
Rozšíření: Vyskytuje se v celém mírném pásmu severní polokoule a v Austrálii.
Ekologie: Vyrůstá v červnu až říjnu v lesích všech typů, nejčastěji v jehličnatých, na nevápenatých půdách, od nížin po horské oblasti. Roste hojně, ve skupinách, často ve společnosti jiných hřibovitých hub.
Popis: Klobouk má v průměru 4–20 cm, v mládí je polokulovitý, později polštářovitý až plochý. Má barvu od žlutohnědé, šedohnědé po tmavě hnědou, pomačkáním černá. Povrch je plstnatý, ve stáří lysý, za vlhka lesklý. Rourky jsou vysoké, v mládí bílé, přitisklé ke třeni, později narůžovělé až masově růžové, oddělené od třeně, až vyklenuté polštářovitě ven. Póry jsou okrouhle hranaté, stejné barvy jako rourky, otlačením se zbarvují do rezava. Třeň je 4–14 cm vysoký, do 6 cm tlustý, v mládí soudkovitý, později kyjovitý až válcovitý, dole mírně tlustší. Pod kloboukem má bělavou barvu, dole žlutohnědou, povrch třeně je pokrytý výraznou plastickou tmavší síťkou s velkými oky. Dužnina je masitá, tuhá, bílá, někdy na řezu slabě růžoví, pod povrchem klobouku je nahnědlá. Má slabě houbovou vůni a ostře hořkou chuť. Výtrusný prach je růžový, výtrusy narůžovělé, vřetenovité, 11–18 × 3,5–5 µm velké.
Záměny: Zvláště u mladých plodnic, které ještě nemají nápadnou růžovou barvu pórů, dochází snadno k záměně za jiné hřiby, především za hřib smrkový (Boletus edulis), hřib dubový (Boletus reticulatus) a hřib hnědý (Boletus badius).
Využití: Je nejedlý kvůli své silné hořkosti. Přesto se najdou recepty na jeho speciální úpravy. Objevují se i údaje o jeho protinádorovém účinku.
Tylopilus felleusTylopilus felleus
Tylopilus felleus
Fotografováno ve dnech 2. 8. (Lužické hory, Vrátenská hora) a 9. 8. 2008 (Jedlová).