Syn.: Ulmus carpinifolia Rupp. ex Suckow, Ulmus campestris L., Ulmus suberosa Moench., Ulmus corylifolia Host
Čeľaď: Ulmaceae Mirb. – jilmovité / brestovité
Ulmus minor
Rozšírenie: Stredná a južná Európa, severozápadná Afrika, severné Turecko, Kaukaz, Irán. Sekundárne Kanárske ostrovy.
Ekológia: Vyskytuje sa prevažne v nižších polohách, vo svetlých lesoch, lesných lemoch, kroviskách. Kvitne v marci až apríli.
Ulmus minor
Opis: Ker alebo strom, 0,5–30 m vysoký. Borka v mladom veku hladká, neskôr brázditá. Mladé konáriky tenké, holé alebo mierne chlpaté, neskôr často s korkovými lištami. Listy dlho stopkaté, čepeľ elipsovitá až obrátene vajcovitá, nepravidelná, na okraji pílkovitá až dvojito pílkovitá. Súkvetia 10–30-kveté, stiahnuté zväzočky. Okvetné lístky v počte 4–6. Plodom sú nažky s blanitým lemom.
Ohrozenie a ochrana: V Česku patrí k druhom vyžadujúcim ďalšiu pozornosť (C4a).
Poznámka: Pestuje sa ako okrasná drevina.
Ulmus minorUlmus minor
Ulmus minor
Foto: 1. 6. 2008 (Peter Mižík: Slovensko, Zemplínska Šírava, Topoľany) a 29. 3. 2011 (Tomáš Mrázek: Praha).