Syn.: Avena muralis Salisb., nom. illeg., Bromus bohemicus F. W. Schmidt ex Mert. et Koch, nom. inval., Distomischus myuros (L.) Dulac, Distomomischus myuros (L.) Dulac, Festuca commutata Steud., nom. illeg., Festuca linearis Gilib., Festuca megalura Nutt., Festuca myuros L., Festuca pseudomyuros Soy.-Will., Mygalurus caudatus Link, nom. illeg., Vulpia ciliata St.-Lag., nom. illeg., Vulpia crinita Lojac., Vulpia longivaginata St.-Lag. , nom. illeg., Vulpia major (Röhl.) Á. Löve et D. Löve, Vulpia major (Röhl.) Á. Löve et D. Löve, Vulpia megalura (Nutt.) Rydb., Vulpia murorum Gray, nom. illeg., Vulpia pilosa C. C. Gmel., nom. inval., Vulpia pseudomyuros (Soy.-Will.) Rchb., Vulpia reclinata Dumort., Vulpia vaginata St.-Lag., nom. illeg., Zerna myuros (L.) B. D. Jacks., nom. inval.
Česká jména: mrvka myší ocásek (Domin et Podpěra 1928, Dostál 1950, Kubát 2002)
Slovenská jména: mrvka myší chvostík (Dostál 1950), mrvka myšia (Marhold et Hindák 1998)
Čeleď: Poaceae Burnett – lipnicovité
Vulpia myuros
Rozšíření: Druh roste přirozeně v celé Evropě vyjma Islandu, Skandinávie, pobaltských zemí a evropského Ruska, v Asii v pruhu omezeném na jihu Tureckem až Bhútánem, na severu Kavkazem až Kyrgyzstánem, v Africe na Madeiře i Kanárských ostrovech, v Maroku až Egyptě, na jih zasahuje až do Keni. Druhotně je rozšířen téměř po celém světě – ve Skandinávii, Litvě, na Azorských ostrovech, v Jihoafrické republice a Lesothu, v Austrálii i na Novém Zélandu, v Číně, Japonsku a na Tchaj-wanu, v Severní Americe vyjma střední části a nejsevernějších oblastí po celém území včetně Aljašky, na Havajských ostrovech, ostrově Midway, v Karibiku na ostrově Hispaniola a na Jamajce, v Jižní Americe v celé Argentině, Chile, Uruguayi, v Brazílii ve státech Rio Grande do Sul a Santa Catarina. U nás roste jako archeofyt roztroušeně ve středních, jihozápadních a východních Čechách, vzácně na nejjižnější Moravě a na Ostravsku a Opavsku. Druh byl nalezen i na území Prahy v rámci realizace projektu mapování výskytu invazivních druhů rostlin na nádražích Prahy.
Ekologie: Roste na výhřevných, suchých, převážně písčitých půdách na cestách, okrajích suchých lesů, často i na ruderálních stanovištích jako jsou železniční nádraží. Kvete od června do září.
Vulpia myuros
Popis: Jednoletá, až 70 cm vysoká, svazčitě trsnatá tráva. Stébla dosti tenká, většinou až k bázi lat obalená pochvou horního listu. Listové pochvy i čepele lysé. Čepele jsou úzké, pouze 1–2 mm široké, štětinovité, jako přizpůsobení na suché a teplé podmínky stanoviště často svinuté. Lata je úzká, převislá, její nejspodnější větévka je několikrát kratší než lata. Klásky jsou zřetelně jednostranné, 7–10 mm dlouhé, pluchy s tenkou, drsnou, až 15 mm dlouhou osinou.
Záměny: Druhý zástupce rodu mrvka sveřepovitá (Vulpia bromoides) nemá horní část stébla zakrytou pochvou listu a nejspodnější větévka laty dosahuje poloviny délky laty.
Ohrožení a ochrana: Je zařazena mezi ohrožené druhy květeny České republiky (C3).
Vulpia myuros
Vulpia myuros
Vulpia myuros
Fotografováno dne 1. 6. 2014 (v Chýni).