Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Sturnidae
Syn.: Paradisaea tristis Linnaeus, 1766; Paradisea tristis Linnaeus, 1758
Česká jména: majna obecná, majna kobylčí
Anglická jména: Common myna, Common mynah, Indian myna, Talking myna

Acridotheres tristis, majna obecná
Acridotheres tristis, majna obecná

Rozšíření: Druh pochází z jižní Asie, jeho přirozený areál se táhne od Afghánistánu přes Indii a Srí Lanku po Bangladéš. Byl vysazen v Austrálii, v jižní a východní Africe a v jihovýchodní Asii. Jsou rozlišovány dva poddruhy: poddruh Acridotheres tristis subsp. melanosternus žije pouze na Sri Lance, na našich fotografiích je zachycen poddruh nominátní.

Způsob života: Obývá širokou škálu stanovišť, žije v otevřených lesích, otevřené zemědělské krajině, na okraji měst i v odlehlých oblastech v blízkosti vody, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky okolo 3000 m. Vyhýbá se husté vegetaci. Odpočívá na stromech, v rákosinách nebo na střechách, potravu hledá převážně na zemi. Nebojácný, ale ostražitý pták.
Je všežravý, živí se ovocem, semeny, ořechy, hmyzem a jeho larvami, malými hlodavci, ještěrkami, kraby, odpadky v okolí lidských sídel a vybírá také vejce z hnízd jiných ptáků.
Je monogamní a teritoriální, páruje se před hnízděním. Během období rozmnožování může být agresivní a soupeří s jinými páry o hnízdiště. Hnízdo staví oba partneři skrytě v dutinách stromů, ve městech pod střechami budov nebo v dírách ve zdi. Samice klade 4–5 vajec, která po dobu 13–18 dní inkubují oba rodiče. Ptáčata se líhnou holá a slepá. Rodiče je krmí hmyzem a měkkými plody a chrání je asi 6 týdnů.
Společenský druh, nedospělí ptáci vytvářejí malá hejna poté, co se osamostatní. Rozmnožuje se 1–3krát za sezonu v závislosti na geografické poloze. Pohlavně dospívá okolo jednoho roku věku. Dožívá se přibližně 4 let života.
Mezi přirozené predátory patří například vrána domácí (Corvus splendens), která vybírá vejce z hnízd, mláďata napadá třeba promyka malá (Herpestes javanicus). Na některých tichomořských ostrovech je lovena lidmi.

Popis: Pěvec z čeledi špačkovitých, dosahuje délky 22–25 cm, rozpětí křídel 30–35 cm a hmotnosti 82–143 g. Obě pohlaví jsou stejně zbarvena, samec bývá o něco větší. Zobák, lysá žlutá kůže za okem a nohy jsou žluté. Peří na těle je tmavě hnědé, hlava je černá. Spodní část těla je světlejší, břicho a špičky ocasu jsou bílé. Na křídlech je bílý pruh, zvlášť výrazný za letu. U mladých jedinců je hlava hnědá.

Poznámka: Často se prodává jako domácí mazlíček pro svou inteligenci a schopnost napodobovat lidskou řeč.

Acridotheres tristis, majna obecná
Acridotheres tristis, majna obecná
Acridotheres tristis, majna obecná
Acridotheres tristis, majna obecná

Fotografováno ve dnech 13. 10. 2012 (Mauricius, Chamarelské vodopády), 17. 10. 2012 (Mauricius, Pamplemousses, Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanic Garden), 20. 10. 2012 (Mauricius, Ile Plate) a 9. 10. 2016 (Madagaskar, Anakao).