Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Atelidae
Syn.: Alouatta insulanus Elliot, 1910
Česká jména: vřešťan guyanský
Anglická jména: Guianan red howler monkey

Alouatta macconnelli, vřešťan guyanský
Alouatta macconnelli, vřešťan guyanský

Rozšíření: Druh severovýchodní části Jižní Ameriky, jehož areál se táhne od jihovýchodní Venezuely a ostrovu Trinidad přes Guyanu, Surinam, Francouzskou Guyanu až po severní Brazílii, konkrétně do států Amapá, Pará, Amazonas a Roraima.

Způsob života: Obývá primární nížinný deštný les, porosty mangrove, vegetaci podél vodních toků, galeriové lesy.
Je vegetarián, živí se listy, pupeny, výhonky, květy, mechem, kůrou, semeny, ovocem a jílem. Při krmení a cestování se často zavěšuje za chápavý ocas, který používá jako pátou končetinu.
Patří mezi společenská zvířata. Žije v malých skupinách o 4–8(–10) zvířatech, které obvykle zahrnují 1(–2) samce, dospělé samice, mladistvé a kojence. Mezi porody bývá interval asi 17 měsíců, který může zkrátit smrt mláděte na přibližně 11 měsíců. Samice po 186–194 dnech březosti rodí obvykle jednoho potomka, kterého nosí 30 dní na břiše, poté na zádech.
Mezi přirozené predátory patří například harpyje pralesní (Harpia harpyja), jaguár americký (Panthera onca), kajman brýlový (Caiman crocodilus).

Popis: Primát s červenohnědou srstí dosahující délky těla 51–69 cm a chápavého ocasu 54–75 cm. Horní část trupu s neúměrně velkou hlavou vypadá mohutně. Obličej je holý a černý. Krátká srst na hlavě přechází na krku a hřbetě v hřívu. Mohutnější samci dosahují hmotnosti 5–8 kg, menší samice váží 4–6 kg. Samci mají zvětšenou jazylku u hlasivek, která zesiluje jejich zvučný hlas.

Alouatta macconnelli, vřešťan guyanský
Alouatta macconnelli, vřešťan guyanský
Alouatta macconnelli, vřešťan guyanský

Fotografováno dne 18. 1. 2016 (Venezuela, delta Orinoka).