Biologická klasifikace: Animalia, Mammalia, Primates, Atelidae
Syn.: Alouatta aequatorialis Festa, 1903; Alouatta inclamax Thomas, 1913; Alouatta palliata subsp. aequatorialis (Festa, 1903); Alouatta palliata subsp. inconsonans Goldman, 1913; Alouatta palliata subsp. matagalpae J. A. Allen, 1908; Alouatta palliata subsp. quichua Thomas, 1913; Mycetes niger Thomas, 1880; Mycetes palliatus Gray, 1848
Česká jména: vřešťan pláštíkový
Anglická jména: Mantled howler monkey

Alouatta palliata, vřešťan pláštíkový
Alouatta palliata, vřešťan pláštíkový

Rozšíření: Neotropický druh, jehož areál se táhne od jihovýchodního Mexika přes Honduras a Panamu až do pobřežních oblastí Kolumbie a Ekvádoru, na jihu přesahuje též do nejsevernější části peruánského přímoří. Na tomto území žije několik poddruhů, na našich fotografiích je nominátní poddruh Alouatta palliata subsp. palliata.

Způsob života: Obývá nížinné i horské deštné lesy, pobřežní porosty, v pásmu od mořského pobřeží až do nadmořské výšky okolo 2000 m.
Je přísný vegetarián a dobrou polovinu jeho jídelníčku tvoří listy, dále se živí ovocem a květy. Složení stravy závisí na sezónní dostupnosti. Většinu času tráví hledáním potravy v korunách stromů, pohybuje se opatrně, odpočívá vsedě a při spánku obtáčí ocas kolem větve nebo kmene. Chápavý ocas často používá jako pátou končetinu.
Patří mezi společenská zvířata, žije ve skupině o 10–20 členech, ve složení 1–3 dospělí samci a 5–10 dospělých samic. Vztahy uvnitř tlupy se podřizují dominantním jedincům, všichni se starají o mláďata, a to včetně samic bez mláďat. Páří se celoročně. Samice po 180–194 dnech březosti rodí obvykle jedno šedě zbarvené mládě, které váží asi 400 g. Mládě saje mléko přitisknuté na břiše matky, ve věku přibližně 3 měsíců začíná přijímat rostlinnou stravu a začíná trávit čas poblíž matky nebo na jejím hřbetě. K odstavení dochází asi v roce života. Interval mezi porody je přibližně 22 měsíců, pokud mládě nezemře. Věková hranice dospívání se pohybuje od 3–5 let.

Popis: Opice z čeledi chápanovitých s délkou těla 38–58 cm, ocasu 52–67 cm, dosahuje hmotnosti 5–8 kg. Samci jsou velcí a podsadití, samice jsou drobnější. Tělo je porostlé černou srstí, která je na bocích delší. U některých jedinců je hřbet hnědý s nažloutlým odstínem. Černý obličej je holý. Kolem tváří jsou dlouhé černé chlupy. Samci mají zvětšenou jazylku u hlasivek, která zesiluje jejich hlasitý projev.

Alouatta palliata, vřešťan pláštíkový
Alouatta palliata, vřešťan pláštíkový
Alouatta palliata, vřešťan pláštíkový
Alouatta palliata, vřešťan pláštíkový

Fotografováno dne 6. 3. 2014 (Kostarika, Parque Nacional Cahuita).