Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Apodiformes, Trochilidae
Česká jména: kolibřík rezavoocasý
Anglická jména: Rufous-tailed hummingbird

Amazilia tzacatl, kolibřík rezavoocasý
Amazilia tzacatl, kolibřík rezavoocasý

Rozšíření: Neotropický druh, jehož areál se táhne od severovýchodního Mexika přes Střední Ameriku až po západní Ekvádor, severní Kolumbii a západní Venezuelu. Na tomto území je rozlišováno několik poddruhů.

Způsob života: Žije především na okrajích vlhkých stálezelených lesů, na banánových nebo kávových plantážích, v blízkosti lidských sídel a mýtin, v místech bohatých na houštiny, v galeriových lesích a horských oblastech, stoupá až do nadmořské výšky okolo 2500 m.
Létá vířivým pohybem křídel, je schopný v letu stát na místě, létat dopředu i dozadu, prudce nahoru i střemhlav dolů. Během noci nebo nepříznivého počasí často přechází do strnulého stavu, aby šetřil energií.
Kolibříci se živí nektarem a malým hmyzem. Hmyz sbírá z listů a větví. Nektar saje zejména z květů rostlin rodů Antigonon, Clitoria, Heliconia, Stachytarpheta, Hamelia, Tabebuia dlouhým jazykem, který se na špičce vidličnatě dělí do dvou rohovitých rourek, které pokračují v zužující se kanálky. Nepohrdne ani nektarem kulturních rostlin, např. banánovníky (Musa) a kávovníky (Coffea). Během krmení zastává důležitou roli opylovače.
Nesnášenlivý a agresivní pták, obsazuje své vlastní teritorium, ze kterého jiného kolibříka nemilosrdně vyhání. Obě pohlaví mají své okrsky. Chovné období je závislé na zeměpisné šířce. Během toku se samec dvoří samici v jejím teritoriu a ta začíná stavět kompaktní pohárkovité hnízdo z jemného rostlinného materiálu a pavučin, maskované kousky lišejníku a mechem v keři nebo na stromě v rozsoše větví či na větvičce obvykle 2–5 metrů nad zemí. Po svatebním rituálu sameček odletí a samička dostaví hnízdo, do kterého snáší 2 vejce, která sama zahřívá po dobu 15–16 dní. Ptáčata, která opouštějí hnízdo asi po 20–22 dnech po vylíhnutí, posedávají poblíž a samice je nadále krmí nektarem a malým hmyzem. Samec neposkytuje rodičovskou péči.
Odhaduje se, že se v přírodě dožívá 3–5 let života.
Hlavní příčinou jejich úmrtnosti je predace vajec a ptáčat v hnízdě. K predátorům patří zdivočelé kočky domácí, jestřábovití dravci, sovy, kukačky, ptáci z čeledi ťuhýkovitých, vlhovcovitých aj.

Popis: Větší samec měří asi 11 cm a váží 5,5 g, menší samice dosahuje délky asi 8 cm a hmotnosti 5,2 g. Středně velký tenký zobák je jen mírně zahnutý, od kořene masitě červený, špička je černá. Čelo je šedočerné. Horní části samčího těla, boky a břicho, jsou zlatožluté až bronzově zelené. Krk je třpytivý zlatozelený a někdy má v určitém světle tyrkysový záblesk. Břicho a křídla jsou popelavě šedé až šedavě hnědé. Ocas je bronzově hnědý. Samice jsou na hrdle šedivé, břicho je bělavé.

Amazilia tzacatl, kolibřík rezavoocasý
Amazilia tzacatl, kolibřík rezavoocasý
Amazilia tzacatl, kolibřík rezavoocasý
Amazilia tzacatl, kolibřík rezavoocasý

Fotografováno dne 22. 2. 2015 (Belize, Crooked Tree Wildlife Sanctuary).