Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Anseriformes, Anatidae
Syn.: Anas boschas Linnaeus, 1758; Anas oustaleti Salvadori, 1894
Česká jména: kachna divoká, kachna březňačka
Anglická jména: Mallard

Anas platyrhynchos
Anas platyrhynchos

Rozšíření: Vyskytuje se v celé Eurasii, od hranice lesa na severu až po step na jihu, objevuje se také na Islandu, v Grónsku a skoro v celé Severní Americe. Kachna divoká neboli březňačka je nejhojnější a nejrozšířenější evropskou kachnou.

Způsob života: V přirozených podmínkách žije ve stojatých vodách, v ústí řek, v odlehlých mokřadech i na mořském pobřeží. Obývají i nádrže uprostřed velkých měst, kde se nechají krmit z ruky. Živí se převážně semeny, trávou, červy, pulci a plži.
Žije v párech. Po jarním toku si staví samice hnízdo, jehož stanoviště volí kačer. Hnízdo si staví na zemi v trávě, v křovinách, v hustém porostu u vody. Kachna vystýlá hnízdo trávou, listy a jemným peřím. Snáší 8–14 šedozelených vajec a sedí na nich sama 22–28 dní. Mladé kachny se krmí samy, matka je pouze doprovází, začínají létat v osmém týdnu věku.

Popis: Kachna divoká měří 58–63 cm a váží 690–1300 g. Samec ve svatebním šatě je nezaměnitelný, má kovově lesklou hlavu, bílý obojek, šedý hřbet a křídla, bíle orámované modré křídelní zrcátko, hnědá prsa, bělavé břicho a na ocase dva páry zakroucených pírek, tzv. „kačírky“, nohy má oranžově červené. V prostém šatě se podobá samici a je celý hnědě skvrnitý. Mláďata jsou hnědá se žlutými skvrnami a černým proužkem přes oko.

Poznámka: Je předkem většiny domácích plemen.

Anas platyrhynchos
Anas platyrhynchos
Anas platyrhynchos
Anas platyrhynchos
Anas platyrhynchos

Fotografováno ve dnech 22. 4., 10. a 13. 5. 2019 (Česko, Čechy, Úvaly, rybník Fabrák).