Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Passeriformes, Motacillidae
Česká jména: linduška kanárská
Anglická jména: Berthelot’s pipit

Anthus berthelotii, linduška kanárská
Anthus berthelotii, linduška kanárská

Rozšíření: Nominátní poddruh Anthus berthelotii subsp. berthelotii je endemitem Kanárských ostrovů a neobydlených ostrovů Ilhas Selvagens. Poddruh Anthus berthelotii subsp. madeirensis se nachází na Madeiře, na Porto Santo a na neobydlených ostrovech Ilhas Desertas.

Způsob života: Obývá horské svahy s nízkou vegetací, suché mýtiny, duny a polopouště, parky, v pásmu od hladiny moře až do nadmořské výšky 3000 m. Navštěvuje také terasy venkovních restaurací a parkoviště, kde sbírá drobečky. Vyhýbá se hustým lesům a mokrým roklím. Je stálá. Pokud se cítí ohrožena, pohybuje se hbitě po zemi. Mezi suchou vegetací a kameny je díky svému zbarvení téměř neviditelná.
Živí se hmyzem, hlavně kobylkami, cvrčky, housenkami, malými bezobratlými a semeny.
Je monogamní. Žije sama, v párech nebo v malých rodinných skupinách. Doba hnízdění trvá od ledna do srpna, je závislá na deštích a nadmořské výšce. Miskovité hnízdo ze suchých bylin a kořenů, vystlané peřím a zvířecími chlupy staví v jamce na zemi, chráněné chomáčky trávy, malými keři nebo mezi kameny. Místo vybírá samice v blízkosti nebo uvnitř krmné oblasti. Samec při stavbě pomáhá. Samice snáší 2–5 vajec, která inkubuje přibližně 13 dnů. Mláďata jsou krmena 12–13 dní hlavně housenkami, s rodiči zůstávají asi ještě 14 dnů, někdy déle.

Popis: Drobný pěvec z čeledi konipasovitých dosahuje délky 14 cm a hmotnosti 16–19 g. Obě pohlaví jsou podobná. Horní část těla je nahnědlá s nezřetelnými šedivými pruhy. Ocas je tmavě hnědý. Peří na křídlech je hnědé s tmavými středy a světlými okraji. Spodní část těla jsou světlejší, šedavě bílá, s hnědými pruhy na hrudi a bocích. Temeno a zátylek jsou nahnědle šedé, mírně hnědě pruhované. Peří nad okem je jasně bělavé. Líce a ušní kryty jsou nahnědlé s tmavší hnědou skvrnou za okem. Brada a krk jsou bělavé, ohraničené tenkým hnědým pruhem. Šídlovitý zobák je růžový s načernalou špičkou. Duhovka je tmavě hnědá. Okolo oka je jasný kruh. Tenké nohy jsou růžové. U mladistvých jedinců je peří výraznější.
Poddruh Anthus berthelotti subsp. madeirensis je vzhledově podobný, ale jeho zobák je delší.

Poznámka: Sabin Berthelot, po němž byl druh pojmenován, byl francouzský přírodovědec a etnolog, který žil v letech 1794–1880. Sabin Berthelot napsal v letech 1835–50 s anglickým botanikem Philipem Barkerem-Webbem knihu Histoire naturelle des Iles Canaries.

Anthus berthelotii, linduška kanárská
Anthus berthelotii, linduška kanárská
Anthus berthelotii, linduška kanárská
Anthus berthelotii, linduška kanárská
Anthus berthelotii, linduška kanárská

Fotografováno ve dnech 1. a 2. 3. 2020 (Španělsko, Kanárské ostrovy, Tenerife, El Portillo a Guajara) a 5. 3. 2020 (Španělsko, Kanárské ostrovy, El Hierro, Cala de Tacorón).