Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Gruiformes, Aramidae
Česká jména: kurlan
Anglická jména: Limpkin

Aramus guarauna subsp. dolosus, kurlan

Rozšíření: Druh Aramus guarauna je neotropický, areál středoamerického poddruhu Aramus guarauna subsp. dolosus se táhne od jihovýchodního Mexika (jih mexického státu Veracruz a jihovýchod státu Oaxaca) do západní Panamy (provincie Bocas del Toro). V Mexiku se v poslední době začíná šířit směrem na sever do států Nayarit a Colima.

Způsob života: Nachází se v otevřených sladkovodních močálech, v zalesněných bažinách podél břehů řek a jezer od hladiny moře až do nadmořské výšky 1500 m.
Obvykle je samotářský, tiše se plíží mokřady, často při chůzi pohybuje ocasem nahoru a dolů. Živí se především sladkovodními šneky rodu Pomacea, slávkami, hmyzem, žábami, ještěrkami a korýši. Létá s nataženým krkem a nohama.
Hnízdí na zemi, v husté plovoucí vegetaci, v keřích nebo na nízkých stromech blízko vody. Hnízdo je vybudované z listů, větviček a mechu, do stavby jsou často zaplétány živé stvoly. Samice snáší 4–8 vajec, která jsou zahřívána oběma partnery po dobu přibližně 27 dnů. Ptáčata opouští hnízdo do jednoho dne po vylíhnutí, rodiči jsou krmena asi 7 týdnů, asi 16 týdnů zůstávají v jejich blízkosti.
Mezi predátory patří aligátoři, hnízda napadají hadi, mývalové, vrány a vlhovci.

Popis: Velký pták z čeledi kurlanovitých, dosahuje délky 63–71 cm, rozpětí křídel 100–107 cm a hmotnosti 900–1400 g. Obě pohlaví jsou si barevně podobná, samci jsou větší. Zbarvení peří je tmavě hnědé s olivovým leskem na zádech. Hlava a dlouhý krk jsou hustě bíle kropenaté, na křídlech, zádech a hrudi jsou bílé skvrny větší a bývá jich méně. Žlutooranžový zobák s tmavší špičkou je dlouhý, štíhlý a lehce dolů zahnutý. Duhovka očí je tmavě hnědá. Dlouhé nohy jsou tmavě šedé.

Poznámka: U kurlana chřástalovitého (Aramus guarauna) se rozlišují celkem čtyři poddruhy, mezi kterými jsou malé rozdíly ve velikosti a zbarvení peří. Nominátní Aramus guarauna subsp. guarauna žije ve střední a východní Panamě, v Jižní Americe na východ od And od severu až po Argentinu a v západním Ekvádoru. Poddruh Aramus guarauna subsp. elucus se nachází na Hispaniole a na Portoriku. Domovem poddruhu Aramus guarauna subsp. pictus je Florida, Kuba a Jamajka.

Aramus guarauna subsp. dolosus, kurlan
Aramus guarauna subsp. dolosus, kurlan

Fotografováno dne 21. 2. 2015 (Belize, Lamanai).