Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Pelecaniformes, Ardeidae
Česká jména: volavka popelavá
Anglická jména: Grey heron

Ardea cinerea
Ardea cinerea

Rozšíření: Obývá celou Evropu, velká území v severní i subsaharské Africe, Madagaskar, rovněž široký pás v jižní a východní Asii, od Indie přes Indočínu a jihovýchodní Čínu až po Japonsko.

Způsob života: Vyžaduje mělké vody, zdržuje se v nejrůznějších sladkovodních biotopech, brakických vodách, zalétá do ústí řek i na pole. Je neobyčejně přizpůsobivá. Tam, kde není rušena, hnízdí v blízkosti lidských sídel, dokonce i ve velkých městech. Populace naší volavky zimuje většinou ve Středozemí, v mírné zimě vůbec neodlétá. Hnízdí v koloniích, jednotlivé páry si budují hnízdo ze suchých větví a stébel na vysokých stromech až 25 metrů nad zemí.
Samice snáší od března do května 4–5 modrozelených vajec a sedí na nich střídavě se svým partnerem 25–28 dní. Hnízdiště je už zdálky nápadné kvákavými hlasy mláďat, které rodiče společně krmí. Mláďata ve věku 6–7 týdnu létají. Aktivní je ve dne i v noci.
Volavky obratně loví ryby, obojživelníky, ale i drobné hlodavce, ptáky a větší hmyz. Mezi jejich predátory patří lišky a vrány, které kradou vejce. V přírodě se dožívají průměrného věku 5 let, k největší úmrtnosti dochází během prvního roku života.

Popis: Velká šedá a snadno rozpoznatelná volavka měří 84–102 cm, rozpětí křídel dosahuje až 170 cm, hmotnost činí 1,5–2 kg. Má dlouhé nohy, umožňující se pohybovat v hlubší vodě. Břicho je špinavě bílé, záda jsou šedá, konce křídel černé. Za letu se rozpozná podle esovitě prohnutého krku a hlasitého krákorání, na hnízdě chraplavě křičí. Dospělý pták má na hlavě typickou dlouhou chocholku a černý proužek přes oko, který mladým ptákům chybí. Její oko je žluté a zobák žlutorůžový.

Ohrožení a ochrana: V Červeném seznamu ČR je přes stoupající stavy v kategorii téměř ohrožených druhů (NT), Červený seznam IUCN (2016) ji klasifikuje jako druh z hlediska ohrožení méně dotčený (LC).

Ardea cinerea
Ardea cinerea
Ardea cinerea

Fotografováno ve dnech 18. 4. a 9. 5. 2019 (Česko, nádraží Praha–Běchovice a Praha, PR V Pískovně).