Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Pelecaniformes, Ardeidae
Česká jména: volavka jihoamerická
Anglická jména: Cocoi heron

Ardea cocoi, volavka jihoamerická
Ardea cocoi, volavka jihoamerická

Rozšíření: Vyskytuje se ve většině území Jižní Ameriky s výjimkou And, její areál se táhne od východní Panamy na jih po region Aysén v Chile a po provincii Chubut v Argentině, včetně souostroví Tierra del Fuego a Falklandských ostrovů. Populace extrémního jihu migrují v zimě na sever do teplejších oblastí.
V Jižní Americe zastupuje volavku popelavou (Ardea cinerea) a volavku velkou (Ardea herodias).

Způsob života: Obývá různé vodní ekosystémy, žije podél břehů jezer, nádrží, řek až po jejich ústí, v trvalých či občasných bažinách, močálech, v lagunách, porostech mangrove, zatopených pastvinách. Postává v mělké vodě nebo sedá na vrcholcích stromů.
Živí se rybami, např. smuhou pobřežní (Menticirrhus littoralis), hrdložábříkem mramorovaným (Synbranchus marmoratus), cípalem curema (Mugil curema), obojživelníky, plazy, vodním hmyzem a jeho larvami.
Hnízdí v koloniích, počet párů v dané lokalitě závisí na množství dostupného potravy. Často hnízdí i s jinými druhy, například s volavkou bílou (Ardea alba), čápem jabiru (Jabiru mycteria), anhingou americkou (Anhinga anhinga) nebo kormoránem subtropickým (Phalacrocorax brasilianus).
Velká hnízda upletená z větviček ve tvaru oválné plošiny staví obvykle na vrcholcích vysokých stromů. Vystýlá je trávou nebo jiným jemným rostlinným materiálem. Samice snáší 2–5(–6) vajec, které inkubují oba partneři po dobu asi 24–26 dnů. Ptáčata krmí rodiče hmyzem a malými rybkami, hnízdo mláďata opouští asi 2 měsíce po vylíhnutí.

Popis: Velká štíhlá volavka s dlouhým krkem, dosahuje délky 95–127 cm a hmotnosti 1900–2100 g. Na hlavě je typická dlouhá chocholka. Zobák je nažloutlý, u základny černý. Duhovka oka je žlutá. Temeno je černé, černé zbarvení na hlavě je rozsáhlejší než na volavky popelavé a volavky velké, dosahuje až pod oko. Zbytek hlavy, krk a svrchní část hrudi jsou bílé s trochou černého žíhání vpředu na krku. Svrchní část těla je šedivá, vrchní část křídel je šedá a spodní černá, břicho je černé, holeně bílé. Mladí ptáci jsou svrchu hnědší, na spodině převážně bílí. Obě pohlaví jsou identická.

Ardea cocoi, volavka jihoamerická
Ardea cocoi, volavka jihoamerická
Ardea cocoi, volavka jihoamerická

Fotografováno dne 12. 1. 2016 (Venezuela, Los Llanos).