Biologická klasifikace: Animalia, Aves, Otidiformes, Otididae
Česká jména: drop kori
Anglická jména: Kori bustard

Ardeotis kori, drop kori
Ardeotis kori, drop kori

Rozšíření: Žije ve východní a jižní části subsaharské Afriky, v této oblasti jsou rozlišovány dva poddruhy. Jižní populace Ardeotis kori subsp. kori (na našich snímcích) se vyskytuje na území jižní Angoly, Zimbabwe, Namibie, Botswany, Mosambiku a Jihoafrické republiky, severní populace Ardeotis kori subsp. struthiunculus v Etiopii, Súdánu, Somálsku, Ugandě, Keni a Tanzanii.

Způsob života: Obývá savany nebo rozvolněné křovinaté porosty, obvykle v blízkosti vodního zdroje. Pod solitérně rostoucími keři či stromy se ukrývá před poledním žárem. Vyskytují se samostatně nebo v malých skupinách, příležitostně se sdružují do větších hejn. Létají velmi málo, častěji chodí. Praktikují koupání v prachu, který je ochraňuje před parazity.
V důsledku sucha může migrovat za potravou. Je to všežravec, jeho strava je pestrá, loví hmyz, plazy, malé hlodavce, ptáky, pojídá mršiny, semena, bobule a kořínky. Vodu saje, nenabírá ji jako ostatní ptáci.
Období rozmnožování dropa kori se liší podle zeměpisné šířky. Obě pohlaví sexuálně dospívají ve 3 letech a netvoří trvalé páry, samice se připojuje k samci jen v době toku, kdy samec při rituálních námluvách nafukují krční vak, převrací ocas na záda, spouští a obrací křídla. Samice se páří s několika partnery, 1–2 vejce snáší do mělké jamky v zemi a sama je inkubuje přibližně 23 dní. Po vylíhnutí jsou mláďata plně vyvinutá a jsou schopna následovat svou matku po několika hodinách. Kuřata jsou schopna letu ve stáří 4–5 týdnů, plně nezávislá jsou až po několika měsících. V zajetí se dožívají přibližně 26 let života.
Mezi hlavní oredátory patří lvi (Panthera leo), leopardi (Panthera pardus), karakalové (Caracal caracal), šakal čabrakový (Canis mesomelas), šakal pruhovaný (Canis adustus) a jestřábovití (Accipitridae).

Popis: Africký drop dorůstající délky těla 105–128 cm. Samci jsou větší, rozpětí křídel činí 75–76 cm a váží 10–19 kg. Samice dosahují menší hmotnosti 5,5–5,7 kg a rozpětí křídel 60–65 cm. Dlouhý krk a hruď jsou šedé s jemně proužkovaným peřím. Na ploché hlavě vybíhá černé temeno ve vodorovnou chocholku. Záda jsou šedavě hnědá, břicho světlé, na křídlech jsou černobílé skvrnité vzory, na ocasu černé a bílé pruhy. Zobák a nohy a jsou béžové. Duhovka očí má okrové zabarvení.
Oba výše uvedené africké poddruhy mají podobný vzhled, ale jižní poddruh je o něco větší. Mladí jedinci mají kratší chocholku, tmavší záda a světlejší duhovku očí.

Ohrožení a ochrana: Červený seznam IUCN (2016) klasifikuje tento druh jako téměř ohrožený (NT). Mezi hlavní hrozby patří úbytek přirozených stanovišť, vedení vysokého napětí a nelegální obchod se zvířaty.

Ardeotis kori, drop kori
Ardeotis kori, drop kori
Ardeotis kori, drop kori
Ardeotis kori, drop kori

Fotografováno dne 2. 9. 2018 (Jihoafrická republika, Kruger National Park).