Syn.: Asclepias simplex (Schltr.) Schltr., Gomphocarpus revolutus (E. Mey.) D. Dietr., Gomphocarpus simplex Schltr., Lagarinthus revolutus E. Mey.
Čeleď: Apocynaceae Juss. – toješťovité
Asclepias stellifera
Rozšíření: Druh jihovýchodní Afriky, vyskytuje se ve východních provinciích Jihoafrické republiky (od provincie Limpopo na severu až po KwaZulu-Natal a Eastern Cape na jihu), rovněž v Lesothu a Svazijsku.
Ekologie: Roste na travnatých a křovinatých horských stanovištích, na kamenitých svazích, stoupá až do nadmořské výšky okolo 2100 m. Kvete v době jihoafrického jara.
Asclepias stellifera
Popis: Vytrvalá bylina s lodyhou vystoupavou až přímou, 10–30(–50) cm dlouhou, jednoduchou nebo od báze větvenou, chlupatou. Listy jsou přisedlé nebo jen krátce řapíkaté, čárkovité, 8–10 cm dlouhé a zhruba jen 0,4 cm široké, na okraji podvinuté, na vrcholu špičaté. Květenství vyrůstá z úžlabí horních listů, je hroznovité až chocholičnaté, 4–7květé; listeny jsou čárkovité; kališní lístky jsou kopinaté, zašpičatělé, chlupaté; korunní cípy jsou dolů zahnuté, vejčité, na líci lysé, na rubu chlupaté, šedavé, nazelenalé, nafialovělé až nahnědlé, uprostřed květu je gynostegium, ze kterého vyrůstá bělavá až narůžovělá pakorunka tvořená 5 výrůstky, jejich vnější cípy jsou hvězdovitě rozestálé, výrazně kýlnaté, kápovité, zašpičatělé. Plody jsou jemně chlupaté měchýřky.
Asclepias stellifera
Asclepias stellifera
Asclepias stellifera
Fotografovala Jindřiška Vančurová, dne 21. 9. 2018 (Jihoafrická republika, KwaZulu-Natal, Royal Natal National Park, soutěska řeky Tugela).